Wednesday, November 11, 2009

Πουλάνε ομόλογα 12-14 δισ. οι ελληνικές τράπεζες

Πουλάνε ομόλογα 12-14 δισ. οι ελληνικές τράπεζες

Μαζικές πωλήσεις ομολόγων πραγματοποίησαν και θα συνεχίσουν προσεχώς οι ελληνικές τράπεζες με στόχο να καταγράψουν κέρδη στους ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα να αποκτήσουν επαρκή ρευστότητα ώστε να καλύψουν τις νέες δημοπρασίες ομολόγων που σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο για το 2010. Συνολικά εκτιμάται ότι θα ρευστοποιήσουν 12 με 14 δισ. ευρώ σε ομόλογα τα οποία κατά βάση αγοράζουν οι ξένοι. Οι παράγοντες αυτοί αλλά και η αβεβαιότητα που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις αγορές αλλά και οι ανησυχίες για την οικονομία ίσως δώσουν λαβή για αύξηση του spread προς τις 150 μονάδες βάσης και εν συνεχεία προς τις 170 μ. β. χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να φθάσει η διαφορά μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έως και τις 200 μονάδες βάσης ως ακραία προσέγγιση.

Είναι ενδεικτικό ότι τα Credit Default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχει αυξηθεί στην Ελλάδα έως τις 168 μονάδες βάσης ενώ τα spreads κινούνται πέριξ των 138 μονάδων βάσης. Αν υπάρξει πραγματική διεύρυνση στα spreads θα είναι απόρροια και της τάσης στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι 170 μονάδες βάσης αντιστοιχούν σε αξία του S&P 500 περίπου προς τις 1000 μονάδες ενώ αν κινηθεί προς τις 950 μονάδες περίπου τότε η αντιστοιχία του spread στην Ελλάδα θα είναι περίπου στις 200 μονάδες βάσης.

Μια επίσης παράμετρος άκρως σημαντική είναι το ύψος των δανειακών απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου το 2010. Παρ' ότι οι λήξεις ομολόγων, που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν, του ελληνικού δημοσίου είναι πολύ περιορισμένες το 2010 στα 17 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 33 δισ. ευρώ που έληγαν το 2009 οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου θα είναι πολύ αυξημένες αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

Με βάση αισιόδοξες εκτιμήσεις το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει περίπου 45 με 50 δις ευρώ για το 2010 και με βάση απαισιόδοξες θα φθάσει τα 80 δις ευρώ με προφανώς άκρως αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό. Οι τράπεζες προετοιμάζονται πάντως για το 2010 καθώς αναγνωρίζουν ότι οι αγορές ομολόγων θα ξαναδώσουν κέρδη σημαντικά.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Η Εθνική τράπεζα στο α' 8μηνο του 2009 αγόρασε πάνω από 6 δισ. ευρώ νέα ομόλογα από τις δημοπρασίες χρεογράφων του ελληνικού δημοσίου. Η Εθνική έχει πουλήσει και σχεδιάζει να πουλήσει 6 δισ. σε συνολικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων 15 με 16 δισ. ευρώ.

reporter.gr

No comments:

Share |