Wednesday, November 11, 2009

Πτωτικά το αργό λόγω δολαρίου


Πτωτικά το αργό λόγω δολαρίου

Με απώλειες έκλεισε το αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σαφώς επηρεασμένο από την ανάκαμψη του δολαρίου, παρόλο που η Διεθνής Επιτροπής Ενέργειας ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για σταδιακή αύξηση της ζήτησης του «μαύρου χρυσού». Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 0,5% στα 79,05 δολ. το βαρέλι. Αντίθετα, τα αντίστοιχα συμβόλαια τύπου brent ενισχύθηκαν κατά 0,34% στα 77,48 δολάρια.

Μικρή ανάκαμψη εμφανίζει σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το απόγευμα το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4981 δολάρια από το επίπεδο των 1,5005 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης..

Πιέσεις δέχθηκε το ευρώ σήμερα μετά την δημοσιοποίηση από το Γερμανικό Ινστιτούτο ZEW του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης ο οποίος τον Ιούλιο κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες από εκείνες που ανέμενε η αγορά. Γενικότερα το κλίμα στην αγορά συναλλάγματος ήταν σήμερα θετικό για το δολάριο μετά την προειδοποίηση του οίκου Fitch για τον κίνδυνο υποβάθμισης της Μεγάλης Βρετανίας.

IEA: Aυξημένη 40% η ζήτηση πετρελαίου έως το 2030

Αυξημένη κατά 40% εκτιμάται ότι θα είναι η ζήτηση πετρελαίου έως το 2030, φτάνοντας τους 16,8 δισ. τόνους πετρελαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). «Αν και η ζήτηση του πετρελαίου έχει υποχωρήσει αρκετά, η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2010, φτάνοντας τα 88 εκατ. βαρέλια το 2015 και τα 105 εκατ. βαρέλια το 2030», αναφέρει στην έκθεσή της η ΙΕΑ.

Επιπλέον, στην έκθεσή της με τίτλο «World Energy Outlook» αναφέρει ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μαζί με την μειωμένη επενδυτική ζήτηση στον πετρελαϊκό τομέα, αποτελούν σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά τώρα που ξεκινά να ανακάμπτει.

Ακόμη, η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ενεργειακή χρήση θα υποχωρήσει φέτος. Ωστόσο, η παγκόσμια ενεργειακή χρήση, φαίνεται έτοιμη να συνεχίσει την ανοδική της πορεία μόνο σε περίπτωση που οι κυβερνητικές τακτικές παραμείνουν αμετάβλητες.

reporter.gr

No comments:

Share |