Wednesday, November 11, 2009

Κίνα: Σε υψηλό 19 μηνών η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο


Κίνα: Σε υψηλό 19 μηνών η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο


Σε υψηλό 19 μηνών αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα επίσης αυξήθηκε τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας ότι η ισχυροποίηση της ανάκαμψης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι πιθανό να ενισχύσει τις φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να περιοριστεί η ανατίμηση του γυοάν.

Ειδικότερα, όπωςν αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε ποσοστό 16,1% σε ετήσια βάση, στη μεγαλύτερη αύξηση από το Μάρτιο του 2008 και σε υψηλό 19 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 16,2% σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, στα 24 δισ. δολάρια, καθώς η πτώση των εξαγωγών μετριάστηκε στο χαμηλότερο ρυθμό του έτους.

Ωστόσο οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο όγκος των επενδυτικών project της κυβέρνησης, η σημαντική ανάκαμψη των δαπανών στο real estate και ο τεράστιος όγκος των δανείων που εκδόθηκαν αυτό το χρόνο, κατ΄ ουσίαν εγγυώνται την ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

“Το momentum της ανάκαμψης που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται. Η εγχώρια ζήτηση στο σύνολό της βελτιώνεται και φαίνεται να διατηρείται η συγκεκριμένη τάση”, σχολίασε ο Chris Leung, οικονομικός αναλυτής για την Κίνα της DBS Bank στο Χονγκ Κονγκ.

capital.gr

No comments:

Share |