Wednesday, November 11, 2009

Ξεπέρασε την Toyota η Volkswagen-Porsche

Ξεπέρασε την Toyota η Volkswagen-Porsche


Η Volkswagen-Porsche υποσκέλισε την Toyota με αποτέλεσμα να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη, καθώς ο γερμανικός όμιλος έχει ωφεληθεί από τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης της οικονομίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η παραγωγή της κατασκευάστριας των μοντέλων Golf, Polo και Boxster έχει φθάσει τα 4,4 εκ. οχήματα, ξεπερνώντας την ιαπωνική ανταγωνίστριά της η παραγωγή της οποίας έχει φθάσει τα 4 εκ. οχήματα από τον Ιανουάριο έως σήμερα.

Οι εκτιμήσεις αυτές από τη IHS Global Insight δείχνουν πόσο πολύ έχει ωφεληθεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας σε Κίνα, Γερμανία και Βρετανία, τα οποία έχουν βοηθήσει και την αγορά αυτοκινήτου και ενισχύσει την καταναλωτική ζήτηση. Η VW παρουσίασε μία σειρά μοντέλων απόλυτα προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις της κινεζικής αγοράς πωλώντας 128.000 οχήματα στην Κίνα τον Ιούλιο, αριθμός που εκπροσωπεί περίπου το ένα-τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεών της για το μήνα αυτό.

Η Κίνα ενθάρρυνε τη ζήτηση για αυτοκίνητα μειώνοντας τους φόρους επί των πωλήσεων και προσφέροντας κίνητρα για αγορές, ενώ την ίδια στιγμή και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βρετανίας έπεισαν τους καταναλωτές να αγοράσουν νέα οχήματα με αντίστοιχα προγράμματα.

Ωστόσο, η IHS Global Insight εκτιμά ότι η ανάδειξη της VW σε κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία υποβοηθήθηκε και από την απόφαση της Toyota να μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή της στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η Toyota αναδείχθηκε στην κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη πέρυσι υποσκελίζοντας την General Motors η οποία κατείχε το συγκεκριμένο τίτλο για 80 έτη.

Στο μεταξύ, το Qatar Holding (QH), ο επενδυτικός βραχίονας του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ, ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να πωλήσει το ήμισυ από τις προνομιούχες μετοχές της VW που έχει στη διάθεσή του ρευστοποιώντας τα πρόσφατα κέρδη του και αντλώντας περί τα 1,6 δισ. ευρώ για πιθανές μελλοντικές συμφωνίες.

Η είδηση αυτή οδήγησε τις προνομιούχες μετοχές της VW ενδοσυνεδριακά σε πτώση μεγαλύτερη του 10%. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται να πωλήσει 25 εκ. προνομιούχες μετοχές της VW, η QH παραμένει δεσμευμένη στην επένδυση της VW.

naftemporiki

No comments:

Share |