Wednesday, November 11, 2009

BOE: Αργή ανάκαμψη, σταθερή πολιτική


BOE: Αργή ανάκαμψη, σταθερή πολιτική


Σταθερή θα κρατήσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) την πολιτική της καθώς η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να είναι αργή, ανέφεραν σήμερα στελέχη της BOE. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, στην τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό η BOE επικαλούνται τον αδύναμο δανεισμό και τη δημοσιονομική κατάσταση ως παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.



Εάν η τρέχουσα πολιτική διατηρηθεί, με το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% και την τράπεζα να στοχεύει σε αγορές ομολόγων 200 δισ. λιρών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή πρέπει να διαμορφωθεί γύρω από το στόχο του 2% τα επόμενα δύο χρόνια.


Ωστόσο, εάν η πολιτική κινηθεί βάσει των προσδοκιών – με το επιτόκιο να αυξάνεται από το τρίτο τρίμηνο του 2010 – ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2% έως το 2012.


“Η ανάκαμψη της παραγωγής είναι πιθανή χάρη στη δημοσιονομική και νομισματική χαλάρωση και την διολίσθηση της λίρας. Αλλά ο περιορισμός των χορηγήσεων δανείων και οι ανησυχίες για τους ισολογισμούς θα επιβαρύνουν τις δαπάνες,” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η BOE.


Σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, σημείωσε πως η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης ήταν επιτυχημένη, τονίζοντας πως είναι πρώιμο για τους επενδυτές να υποθέσουν πως αύξηση κατά 25 δισ. λιρών στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα ήταν η τελευταία.

capital.gr

No comments:

Share |