Wednesday, March 30, 2011

ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 2,945 εκατ. βαρέλια στα 355,712 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσία Ενέργειας, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,5 εκατ. βαρέλια σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,684 εκατ. βαρέλια στα 217,036 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,71 εκατ. βαρέλια στα 153,325 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση κατά 0,4 εκατ. βαρέλια.

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων παρέμεινε στο 84,1% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στο 84%.



source: capital.gr

Δεύτερη υποβάθμιση της Κύπρου από S&P


Δεύτερη υποβάθμιση της Κύπρου από S&P

Νέα υποβάθμιση της Κύπρου ανακοίνωσαν απροσδόκητα το απόγευμα οι Standard and Poor’s λόγω της έκθεσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας στην ελληνική αγορά και στο ελληνικό χρέος. Ο οίκος υποβάθμισε την Κύπρο από Α/Α-1 σε Α- /Α2 διατηρώντας αρνητικό τον ορίζοντα του rating.

Ο οίκος βλέπει τη σημαντική έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα σαν μια αδυναμία στα ratings της Κύπρου λόγω της επιδείνωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Κατά την άποψη μας, η αυξημένη πιθανότητα ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα αναδιαρθρώσει το χρέος της αυξάνει τον κίνδυνο ότι σημαντικό κομμάτι της έμμεσης έκθεσης του κυπριακού δημοσίου σε χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις θα γίνει άμεση, και θα μεταναστεύσει στον ισολογισμό της κυβέρνησης».

Επιπρόσθετα, ο οίκος εκτιμά ότι οι επιδράσεις από πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικούς κινδύνους χρηματοδότησης για τις κυπριακές τράπεζες και να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην οικονομική ανάκαμψη.

Ο οίκος είχε υποβαθμίσει την Κύπρο κατά μία βαθμίδα τον περασμένο Νοέμβριο, επικαλούμενος το μέγεθος του τραπεζικού τομέα και την έκθεση του στην ελληνική αγορά. Στην έκθεση του, που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Κύπρο, είχε διασυνδέσει τη διαβάθμιση της Κύπρου με αυτή της Ελλάδας.

Σήμερα προειδοποιεί με πρόσθετες υποβαθμίσεις σε περίπτωση που αυξηθούν οι πιστωτικοί κίνδυνοι του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, όπως θα διαφανεί από πρόσθετη επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ελλάδα ή στη χρηματοδοτική βάση της ίδιας της Κύπρου. Η διαβάθμιση θα εξαρτηθεί επίσης από την επίδραση της ποιότητας χαρτοφυλακίου των τραπεζών στη δημοσιονομική θέση της Κύπρου.

Αντίθετα, σημειώνεται ότι τα ratings θα μπορούν να σταθεροποιηθούν στα τρέχοντα επίπεδα αν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα εμφανίσει μεγάλη ανθεκτικότητα και ενισχύσει περαιτέρω τα επίπεδα κεφαλαίου για να υποστηρίξει την έκθεση στην Ελλάδα χωρίς την προσφυγή σε κρατικούς πόρους.

Η απάντηση του υπ. Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, που ανέμενε από νωρίς σήμερα το πρωί την υποβάθμιση, ήταν άμεση:

«Οι Standard and Poor΄s θεωρούν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα χρηματοδότησης στις κυπριακές τράπεζες και να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και στο ρυθμό ανάπτυξης», αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο.

Και συνεχίζει: «Όπως είναι γνωστό, η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος είναι αποκλειστικά ευθύνη και η κύρια δραστηριότητα της Κεντρικής Τράπεζας η οποία είναι ανεξάρτητη αρχή. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο είναι εύρωστο. Η αυξημένη ροή ξένων καταθέσεων στην Κύπρο κατά τους τελευταίους 12 μήνες είναι ψήφος εμπιστοσύνης από την αγορά στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

source: stockwatch.com.cy

Κομισιόν: Αμφιβολίες για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης


Κομισιόν: Αμφιβολίες για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης


Η Ελλάδα εφαρμόζει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε και σημειώνει πρόοδο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον απόηχο της υποβάθμισης της χώρας από την S&P, ενώ παράλληλα εξέφρασε αμφιβολίες για τον τρόπο που λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

«Έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο», ανέφερε εκπρόσωπος του Επιτρόπου Oli Rehn. «Δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης», πρόσθεσε.

Επικαλούμενη φόβους ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της και θα αναγκάσει τους κατόχους ομολόγους να υποστούν απώλειες μετά το 2013, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε ΒΒ- από ΒΒ+.

Ενώ η S&P ανέφερε ότι η πρόοδος της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων είναι «εντυπωσιακή», ο οίκος εκφράζει ανησυχίες ότι η χώρα είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2010 όσο και για το 2011.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιολογούν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας σε τριμηνιαία βάση», τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «εφαρμόσει όλα τα στοιχεία του προγράμματος προσαρμογής».

Επίσης, ο εκπρόσωπος εξέφρασε αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης.

«Έχουμε ορισμένες αμφιβολίες, και μάλιστα έναν εύλογο βαθμό κριτικής για τον τρόπο που οι συγκεκριμένοι οίκοι αξιολόγησης λειτουργούν», υπογράμμισε.

«Χρειαζόμαστε αυστηρότερο και πιο διαφανές ρυθμιστικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα. Οι προτάσεις θα υποβληθούν στο Συμβούλιο έως το τέλος του καλοκαιριού», συμπλήρωσε.

ΔΝΤ: Οι οίκοι αξιολόγησης εντείνουν την αστάθεια στην Ευρώπη

Οι ανακοινώσεις των οίκων για τις κρατικές αξιολογήσεις στην Ευρώπη, είχαν σημαντική επίδραση στην περιοχή, αποκαλύπτοντας την δυνατότητα που έχουν να αποσυντονίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Τα παραπάνω αναφέρουν οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μελέτη, η οποία ήρθε χθες στη δημοσιότητα, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα και η Πορτογαλία δέχθηκαν την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s, εντείνοντας τις πιέσεις στις αρχές για περιορισμό της κρίσης χρέους που οδήγησε στη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Στη μελέτη επισημαίνεται πως οι υποβαθμίσεις σε επίπεδο κοντά στη χαμηλότερη βαθμίδα για «σχετικά μεγάλες οικονομίες όπως η Ελλάδα, είχαν συστηματική επίδραση και στις άλλες χώρες που μοιράζονται το ευρώ».

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους «υπήρξε το θέατρο των υποβαθμίσεων των κρατικών αξιολογήσεων, διευρύνοντας τα spreads των κρατικών ομολόγων και των CDS, πιέζοντας παράλληλα τα χρηματιστήρια», αναφέρουν οι οικονομολόγοι Rabah Arezki και Amadou S.R Sy.

«Ενδιαφέρον έχει ακόμη το γεγονός ότι δέχονται πιέσεις οι αγορές σε όλη την ευρωζώνη, παρά το ότι οι ενέργειες των οίκων επικεντρώνονται σε μερικές μόνο χώρες, όπως οι Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία», αναφέρει η μελέτη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ασκήσει κριτική στους οίκους αξιολόγησης για το γεγονός ότι προχωρούν σε υποβαθμίσεις τη στιγμή που η κρίση ακόμη εξελισσόταν, επιδεινώνοντάς την.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 16 ετών οι απολύσεις το α΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Σε χαμηλό 16 ετών οι απολύσεις το α΄ τρίμηνο

Πτώση σημείωσαν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις στις ΗΠΑ το Μάρτιο παρά τη συνέχιση της μείωσης του εργατικού δυναμικού στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Challenger, Gray & Christmas, οι εργοδότες ανακοίνωσαν 41.528 απολύσεις το Μάρτιο, νούμερο κατά 18% μικρότερο σε σχέση με το Φεβρουάριο και κατά 39% σε σχέση με το Μάρτιο του 2010.

Συνολικά το πρώτο τρίμηνο ανακοινώθηκαν 130.749 απολύσεις, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από το 1995, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 είναι κατά 28% λιγότερες.

Ο δημόσιος τομέας ανακοίνωσε για το Μάρτιο 19.099 περικοπές, νούμερο το οποίο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 μηνών, ενώ συνολικά για το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 41.929, εμφανίζοντας πτώση 335 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.


source: capital.gr

Fitch: Νέες πιέσεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας


Fitch: Νέες πιέσεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας


Η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση μελλοντικών κρίσεων χρέους από τα μέσα του 2013 "δημιουργεί καθοδικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμο με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα", αναφέρει η Fitch Ratings, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Fitch διατηρεί αξιολόγηση BB+ για την Ελλάδα με αρνητικό outlook.

Την ίδια στιγμή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι η Πορτογαλία χρειάζεται οικονομική στήριξη και ένα "έγκαιρο και αξιόπιστο" οικονομικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή υποβάθμιση.

Η Fitch έχει θέσει την αξιολόγηση A- της Πορτογαλίας σε επιτήρηση με πιθανές αρνητικές συνέπειες.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το Μάρτιο


ΗΠΑ: Αύξηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το Μάρτιο

Συνολικά 201.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε το Μάρτιο ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της ADP.


Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας ήταν ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 205.000 θέσεις εργασίας.

Στον κλάδο των υπηρεσιών οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 164.000, παρουσιάζοντας άνοδο για 15ο διαδοχικό μήνα, ενώ στη βιομηχανία ενισχύθηκαν κατά 37.000. Εξ αυτών οι μικρές επιχειρήσεις (έως 49 υπαλλήλους) προσέθεσαν 102.000, οι μεσαίες (50 έως 499) 82.000 και οι μεγάλες (άνω των 499) 17.000.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία με τους αναλυτές να περιμένουν διατήρηση του ποσοστού στο 8,9% και αύξηση των καταστάσεων μισθοδοσίας κατά 195.000.

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 16 ετών οι απολύσεις το α΄ τρίμηνο

Πτώση σημείωσαν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις στις ΗΠΑ το Μάρτιο παρά τη συνέχιση της μείωσης του εργατικού δυναμικού στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Challenger, Gray & Christmas, οι εργοδότες ανακοίνωσαν 41.528 απολύσεις το Μάρτιο, νούμερο κατά 18% μικρότερο σε σχέση με το Φεβρουάριο και κατά 39% σε σχέση με το Μάρτιο του 2010.

Συνολικά το πρώτο τρίμηνο ανακοινώθηκαν 130.749 απολύσεις, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από το 1995, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 είναι κατά 28% λιγότερες.

Ο δημόσιος τομέας ανακοίνωσε για το Μάρτιο 19.099 περικοπές, νούμερο το οποίο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 μηνών, ενώ συνολικά για το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 41.929, εμφανίζοντας πτώση 335 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.


source: capital.gr

Παγκόσμια Τράπεζα: Δαιτηρεί αμετάβλητο το outlook για τη Ρωσία


Παγκόσμια Τράπεζα: Δαιτηρεί αμετάβλητο το outlook για τη Ρωσία


Αμετάβλητες διατηρεί τις εκτιμήσεις για το outlook της Ρωσίας η Παγκόσμια Τράπεζα, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 4,4% φέτος, ενώ παράλληλα προειδοποιεί αναφορικά με τους κινδύνους του πληθωρισμού και την υπερβολική εξάρτηση στις εξαγωγές ενέργειας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην εφησυχάσει και – με τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα – να προχωρήσει στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται τα τελευταία χρόνια.

«Με την ενίσχυση της ανάπτυξης στον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, τη Δυτική Ευρώπη, και τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο, η Ρωσία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 4,4% το 2011 και 4,0% το 2012», αναφέρει στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Εξάλλου, στην έκθεση επισημαίνονται οι πληθωριστικές πιέσεις και η υπερβολική νομισματική αντίδραση της κυβέρνησης στην οικονομική ύφεση του 2009.

«Η ραγδαία νομισματοποίηση της οικονομίας στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 αποδείχθηκε υπερβολική και οδήγησε στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων», σημειώνεται στην έκθεση.

«Ως αποτέλεσμα, η διαχείριση αυτών των πιέσεων και των επακόλουθων πληθωριστικών προσδοκιών δεν θα είναι εύκολη, δεδομένης της κλιμάκωσης των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων, και θα προστεθεί στις αυξήσεις των τιμών επηρεάζοντας αρνητικά τις πληθωριστικές προσδοκίες».



source: capital.gr

Ifo: Παραμένουν αισιόδοξες οι γερμανικές επιχειρήσεις


Ifo: Παραμένουν αισιόδοξες οι γερμανικές επιχειρήσεις

Φρανκφούρτη (Dow Jones) – Οι γερμανικές επιχειρήσεις στη βιομηχανία και στο εμπόριο, έχουν σχετικά εύκολη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, ανακοίνωσε το γερμανικό think tank, Ifo, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες υποστηρίζουν την επενδυτική άνθιση της χώρας, προσφέροντας χρηματοδότηση σε ευνοϊκές συνθήκες.

Μια έρευνα του Ifo σε σχεδόν 4.000 επιχειρήσεις στην γερμανικό βιομηχανία και στο εμπόριο, απέδειξε ότι το 23,7% των συμμετεχόντων της έρευνας θεωρούν ότι οι πιστωτικές συνθήκες είναι περιοριστικές. Αντίθετα, το 39% των εταιρειών θεωρεί ότι τα δεδομένα ήταν «σφιχτά» το Μάρτιο του 2010. Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένο από το Φεβρουάριο του 2011, όταν το 23,6% δήλωσε πως θεωρεί τις συνθήκες περιοριστικές.

Η επέκταση της πίστωσης θα βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Γερμανίας. Η αύξηση των ενεργειακών τιμών και ο σεισμός, το τσουνάμι και η ενεργειακή κρίση στην Ιαπωνία, δεν έχουν επηρεάσει πολύ μέχρι τώρα την εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων, η οποία παραμένει πολύ κοντά σε ιστορικά υψηλά αυτό το μήνα.

Το Ifo ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 111,1 το Μάρτιο από το 111,3 το Φεβρουάριο, εξαιτίας της επιδείνωσης των επιχειρηματικών συνθηκών. Αυτή ήταν και η πρώτη μείωση μετά από εννέα μήνες συνεχόμενων αυξήσεων. «Συνολικά, οι γερμανικές εταιρείες παραμένουν πολύ αισιόδοξες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Hans-Werner Sinn.


source: capital.gr

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο


Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο


Συρρίκνωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης το Μάρτιο, καθώς οι αναταραχές στον αραβικό κόσμο έχουν οδηγήσει τις τιμές πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, και διατηρούνται οι φόβοι για μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Ιαπωνίας.

Η μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε πως παρά το γεγονός ότι το κλίμα ήταν σταθερό στον βιομηχανικό κλάδο, συρρικνώθηκε στον τομέα υπηρεσιών, τον καταναλωτικό, το λιανικό εμπόριο και τον κλάδο των κατασκευών.

Ειδικότερα, ο συνολικός δείκτης οικονομικού κλίματος για τα 17 κράτη της ζώνης του ευρώ υποχώρησε στις 107,3 μονάδες το Μάρτιο από τις 107,9 μονάδες το Φεβρουάριο. Σημειώνεται πως η κάμψη ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για πτώση στις 107,5 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στις 1,41 από τις 1,46 μονάδες, το οποίο ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2000. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Ιούνιο, που ο δείκτης εμφανίζει πτώση, ξεπερνώντας μάλιστα και τις εκτιμήσεις για τις 1,43 μονάδες.

Ο δείκτης στο βιομηχανικό κλάδο παρέμεινε σταθερός στις 6,6 μονάδες το Μάρτιο, παρά τις προσδοκίες για 6 μονάδες.

Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -10,6 μονάδες από τις -10 μονάδες το Φεβρουάριο, αντανακλώντας την απαισιοδοξία για το μέλλον της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης.

Στο καταναλωτικό τμήμα της έκθεσης, υπήρξε ισχυρή άνοδος στο δείκτη που μετρά τις τάσεις των τιμών για τους επόμενους 12 μήνες, ο οποίος ενισχύθηκε στις 30,8 μονάδες το Μάρτιο από τις 25,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, ο δείκτης του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 10,8 από τις 11,2 μονάδες, ενώ εκείνος του λιανικού εμπορίου στις -1,5 μονάδες από τις -0,2 μονάδες.



source: capital.gr

Νέα "ανάσα" με κέρδη 2,6% για τον Nikkei


Νέα "ανάσα" με κέρδη 2,6% για τον Nikkei


Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης, καθώς δέχονται ώθηση από την «ολική επαναφορά» της Wall, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei σημειώνει «άλμα» 2,1% κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης του γεν. Σε υψηλό 29 ετών το δολάριο Αυστραλίας έναντι του αμερικανικού.

Τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και η επανέναρξη της παραγωγής σε ιαπωνικά εργοστάσια, μετά τον καταστροφικό σεισμό, ενισχύουν το κλίμα.

«Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει», τόνισε ο Hiroichi Nishi, χρηματιστής της Nikko Cordial στο Τόκιο. «Παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες του τρομερού σεισμού, η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ δείχνει πιο εμφανής».

Στην αγορά συναλλάγματος, το γεν υποχώρησε τόσο έναντι του δολαρίου στα 82,87 γεν, όσο και έναντι του ευρώ στα 116,720 γεν, ενώ το δολάριο Αυστραλίας κατέγραψε υψηλό 29 ετών, στα 1,0316 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Αναλυτές αποδίδουν την άνοδο του δολαρίου Αυστραλίας στις συνεχείς συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις, στην ισχυρή ζήτηση για νομίσματα υψηλότερων αποδόσεων και στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη αύξηση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία το Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης πριν από τον ισχυρότερο σεισμό που έπληξε τη χώρα, στις αρχές του μήνα.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για πτώση 0,1%.

Οικονομολόγος στην BNP Paribas αναφέρει ότι «μέχρι το Φεβρουάριο είδαμε ότι η παραγωγή ανέκαμπτε και η οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης, με αιχμή τις εξαγωγές. Αλλά η καταστροφή άλλαξε τα πάντα και η οικονομία έχει σημαντικά προβλήματα στις προμήθειες τώρα».

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,1% στις 134,54 μονάδες στο Τόκιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.708,79 μονάδες, με άνοδο 2,64%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε ανοδικά κατά 1,87%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,68%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά σημειώνει κέρδη με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σε ποσοστό 0,26% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 0,47%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε 0,90%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε κέρδη 0,58%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,40%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε στο +0,35%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 ενισχύθηκε 0,88%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει κέρδη 1,23%.



source: capital.gr

Βρετανία: Ανέκαμψε τον Ιανουάριο η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών


Βρετανία: Ανέκαμψε τον Ιανουάριο η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ανέκαμψε τον Ιανουάριο η δραστηριότητα στη μεγαλύτερη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, τον κλάδο των υπηρεσιών, αντισταθμίζοντας τις μεγάλες απώλειες του Δεκεμβρίου λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο 1,3% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο και 2,2% από τον Ιανουάριο του 2010, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS).

Το μηνιαίο ποσοστό της αύξησης -που είναι το μεγαλύτερο από τον Ιούλιο του 2002- έδειξε πόσο γρήγορα ανέκαμψε η δραστηριότητα μετά την υποχώρηση του Δεκεμβρίου.

Αν δεν περιληφθεί ο αντίκτυπος από τις χιονοπτώσεις στην εξίσωση, η δραστηριότητα τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουάριο θα ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητη, αναφέρουν οι αναλυτές της ONS.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν η δραστηριότητα του κλάδου θα διατηρήσει την ορμή της και θα συμβάλει στη συνολική οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.

Τα μεγέθη για τον Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν υποχώρηση της δραστηριότητας κατά 1,1% σε μηνιαία βάση από πτώση 1,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά και μείωση 0,4% στο έτος από το πτώση 0,6% προηγουμένως.


source: capital.gr

Τι κοινό έχουν Ελλάδα 12,70%, Πορτογαλία 8,04% και Ιρλανδία 9,85% , οι αποδόσεις των ομολόγων τους σε ιστορικά υψηλά…


Τι κοινό έχουν Ελλάδα 12,70%, Πορτογαλία 8,04% και Ιρλανδία 9,85% , οι αποδόσεις των ομολόγων τους σε ιστορικά υψηλά…

Τι κοινό έχουν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δυστυχώς κάτι για το οποίο δεν θα ήθελαν να έχουν ομοιότητες.
Οι αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά υψηλά και αντίστοιχα οι τιμές των ομολόγων τους σε ιστορικά χαμηλά.


Αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η κατάσταση στις αγορές ομολόγων επιδεινώνεται.
Όταν αυξάνονται οι αποδόσεις οι χώρες οι εκδότες δηλαδή πληρώνουν πολύ υψηλούς τόκους, τοκοχρεολύσια άρα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη.
Όταν πέφτουν αντίστοιχα οι τιμές ένας επενδυτής αν θέλει να πουλήσει πριν την λήξη θα εγγράψει σημαντική κεφαλαιακή απώλεια.
Η κατάσταση των οικονομιών αυτών των χωρών είναι πολύ σοβαρή και αυτό καταγράφεται στα ομόλογα.
Η Ελλάδα στην 10ετία απόδοση 12,70% κοντά στα ιστορικά υψηλά.
Αποδόσεις χρεοκοπίας.
Η Πορτογαλία νέο ιστορικό υψηλό 8,04%. Η χώρα έχει τεθεί εκτός αγορών ξεκάθαρα πλέον.
Η Ιρλανδία εμφανίζει απόδοση στα 10ετή χρεόγραφα 9,85% πλησιάζει το 10%. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν τεθεί εκτός αγορών και έπεται συνέχεια….

source: bankingnews.gr

Lloyd΄s: Πτώση 43% στα προ φόρων κέρδη


Lloyd΄s: Πτώση 43% στα προ φόρων κέρδη


Πτώση 43% στα προ φόρων κέρδη ανακοίνωσε για το 2010 η βρετανική Lloyd΄s of London καθώς οι φυσικές καταστροφές και οι χαμηλότερες αποδόσεις των επενδύσεων επιβάρυναν τα αποτελέσματα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ειδικότερα, για το έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου η Lloyd΄s ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 2,195 δισ. στερλίνες από 3,868 δισ. στερλίνες ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της Lloyd΄s, Peter Levene σημείωσε ότι η εταιρεία κατάφερε να σημειώσει κέρδη "παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να αντιμετωπίζει σημαντικές απαιτήσεις από τους καταστροφικούς σεισμούς στη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία, τις πλημμύρες στην Αυστραλία και την απώλεια της εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού".

Τα έσοδα από επενδύσεις υποχώρησαν στις 1,258 δισ. στερλίνες από 1,769 δισ. στερλίνες το 2009.


source: capital.gr
Share |