Wednesday, March 30, 2011

Νέα "ανάσα" με κέρδη 2,6% για τον Nikkei


Νέα "ανάσα" με κέρδη 2,6% για τον Nikkei


Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης, καθώς δέχονται ώθηση από την «ολική επαναφορά» της Wall, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei σημειώνει «άλμα» 2,1% κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης του γεν. Σε υψηλό 29 ετών το δολάριο Αυστραλίας έναντι του αμερικανικού.

Τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και η επανέναρξη της παραγωγής σε ιαπωνικά εργοστάσια, μετά τον καταστροφικό σεισμό, ενισχύουν το κλίμα.

«Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει», τόνισε ο Hiroichi Nishi, χρηματιστής της Nikko Cordial στο Τόκιο. «Παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες του τρομερού σεισμού, η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ δείχνει πιο εμφανής».

Στην αγορά συναλλάγματος, το γεν υποχώρησε τόσο έναντι του δολαρίου στα 82,87 γεν, όσο και έναντι του ευρώ στα 116,720 γεν, ενώ το δολάριο Αυστραλίας κατέγραψε υψηλό 29 ετών, στα 1,0316 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Αναλυτές αποδίδουν την άνοδο του δολαρίου Αυστραλίας στις συνεχείς συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις, στην ισχυρή ζήτηση για νομίσματα υψηλότερων αποδόσεων και στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη αύξηση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία το Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης πριν από τον ισχυρότερο σεισμό που έπληξε τη χώρα, στις αρχές του μήνα.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για πτώση 0,1%.

Οικονομολόγος στην BNP Paribas αναφέρει ότι «μέχρι το Φεβρουάριο είδαμε ότι η παραγωγή ανέκαμπτε και η οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης, με αιχμή τις εξαγωγές. Αλλά η καταστροφή άλλαξε τα πάντα και η οικονομία έχει σημαντικά προβλήματα στις προμήθειες τώρα».

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,1% στις 134,54 μονάδες στο Τόκιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.708,79 μονάδες, με άνοδο 2,64%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε ανοδικά κατά 1,87%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,68%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά σημειώνει κέρδη με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σε ποσοστό 0,26% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 0,47%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε 0,90%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε κέρδη 0,58%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,40%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε στο +0,35%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 ενισχύθηκε 0,88%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει κέρδη 1,23%.



source: capital.gr

No comments:

Share |