Wednesday, March 30, 2011

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο


Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο


Συρρίκνωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης το Μάρτιο, καθώς οι αναταραχές στον αραβικό κόσμο έχουν οδηγήσει τις τιμές πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, και διατηρούνται οι φόβοι για μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Ιαπωνίας.

Η μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε πως παρά το γεγονός ότι το κλίμα ήταν σταθερό στον βιομηχανικό κλάδο, συρρικνώθηκε στον τομέα υπηρεσιών, τον καταναλωτικό, το λιανικό εμπόριο και τον κλάδο των κατασκευών.

Ειδικότερα, ο συνολικός δείκτης οικονομικού κλίματος για τα 17 κράτη της ζώνης του ευρώ υποχώρησε στις 107,3 μονάδες το Μάρτιο από τις 107,9 μονάδες το Φεβρουάριο. Σημειώνεται πως η κάμψη ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για πτώση στις 107,5 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στις 1,41 από τις 1,46 μονάδες, το οποίο ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2000. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Ιούνιο, που ο δείκτης εμφανίζει πτώση, ξεπερνώντας μάλιστα και τις εκτιμήσεις για τις 1,43 μονάδες.

Ο δείκτης στο βιομηχανικό κλάδο παρέμεινε σταθερός στις 6,6 μονάδες το Μάρτιο, παρά τις προσδοκίες για 6 μονάδες.

Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -10,6 μονάδες από τις -10 μονάδες το Φεβρουάριο, αντανακλώντας την απαισιοδοξία για το μέλλον της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης.

Στο καταναλωτικό τμήμα της έκθεσης, υπήρξε ισχυρή άνοδος στο δείκτη που μετρά τις τάσεις των τιμών για τους επόμενους 12 μήνες, ο οποίος ενισχύθηκε στις 30,8 μονάδες το Μάρτιο από τις 25,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, ο δείκτης του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 10,8 από τις 11,2 μονάδες, ενώ εκείνος του λιανικού εμπορίου στις -1,5 μονάδες από τις -0,2 μονάδες.



source: capital.gr

No comments:

Share |