Wednesday, March 30, 2011

Κομισιόν: Αμφιβολίες για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης


Κομισιόν: Αμφιβολίες για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης


Η Ελλάδα εφαρμόζει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε και σημειώνει πρόοδο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον απόηχο της υποβάθμισης της χώρας από την S&P, ενώ παράλληλα εξέφρασε αμφιβολίες για τον τρόπο που λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

«Έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο», ανέφερε εκπρόσωπος του Επιτρόπου Oli Rehn. «Δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης», πρόσθεσε.

Επικαλούμενη φόβους ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της και θα αναγκάσει τους κατόχους ομολόγους να υποστούν απώλειες μετά το 2013, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε ΒΒ- από ΒΒ+.

Ενώ η S&P ανέφερε ότι η πρόοδος της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων είναι «εντυπωσιακή», ο οίκος εκφράζει ανησυχίες ότι η χώρα είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2010 όσο και για το 2011.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιολογούν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας σε τριμηνιαία βάση», τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «εφαρμόσει όλα τα στοιχεία του προγράμματος προσαρμογής».

Επίσης, ο εκπρόσωπος εξέφρασε αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης.

«Έχουμε ορισμένες αμφιβολίες, και μάλιστα έναν εύλογο βαθμό κριτικής για τον τρόπο που οι συγκεκριμένοι οίκοι αξιολόγησης λειτουργούν», υπογράμμισε.

«Χρειαζόμαστε αυστηρότερο και πιο διαφανές ρυθμιστικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα. Οι προτάσεις θα υποβληθούν στο Συμβούλιο έως το τέλος του καλοκαιριού», συμπλήρωσε.

ΔΝΤ: Οι οίκοι αξιολόγησης εντείνουν την αστάθεια στην Ευρώπη

Οι ανακοινώσεις των οίκων για τις κρατικές αξιολογήσεις στην Ευρώπη, είχαν σημαντική επίδραση στην περιοχή, αποκαλύπτοντας την δυνατότητα που έχουν να αποσυντονίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Τα παραπάνω αναφέρουν οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μελέτη, η οποία ήρθε χθες στη δημοσιότητα, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα και η Πορτογαλία δέχθηκαν την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s, εντείνοντας τις πιέσεις στις αρχές για περιορισμό της κρίσης χρέους που οδήγησε στη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Στη μελέτη επισημαίνεται πως οι υποβαθμίσεις σε επίπεδο κοντά στη χαμηλότερη βαθμίδα για «σχετικά μεγάλες οικονομίες όπως η Ελλάδα, είχαν συστηματική επίδραση και στις άλλες χώρες που μοιράζονται το ευρώ».

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους «υπήρξε το θέατρο των υποβαθμίσεων των κρατικών αξιολογήσεων, διευρύνοντας τα spreads των κρατικών ομολόγων και των CDS, πιέζοντας παράλληλα τα χρηματιστήρια», αναφέρουν οι οικονομολόγοι Rabah Arezki και Amadou S.R Sy.

«Ενδιαφέρον έχει ακόμη το γεγονός ότι δέχονται πιέσεις οι αγορές σε όλη την ευρωζώνη, παρά το ότι οι ενέργειες των οίκων επικεντρώνονται σε μερικές μόνο χώρες, όπως οι Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία», αναφέρει η μελέτη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ασκήσει κριτική στους οίκους αξιολόγησης για το γεγονός ότι προχωρούν σε υποβαθμίσεις τη στιγμή που η κρίση ακόμη εξελισσόταν, επιδεινώνοντάς την.



source: capital.gr

No comments:

Share |