Thursday, April 23, 2009

Ανοδος 1,6% για το αργό- Πλησίασε τα 50 δολάρια

Ανοδος 1,6% για το αργό- Πλησίασε τα 50 δολάρια

Με κέρδη έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης του δολαρίου έναντι του ευρώ, γεγονός που καθιστά τα εμπορεύματα φθηνότερα για επενδυτές που χρησιμοποιούν ως βασικό νόμισμα το ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1,6% στα 49,62 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 10% από την αρχή του έτους. Το αντίστοιχο συμβόλαιο brent του πετρελαίου διαμορφώθηκε κατά 11 cents υψηλότερα, στα 49,92 δολάρια το βαρέλι.

Το ενισχύθηκε έναντι του γιεν και του δολαρίου μετά την ανακοίνωση για ανοδο του δείκτη υπηρεσιών και μεταποίησης, περισσότερο του αναμενομένου. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου διαμορφώθηκε στο 1,3081 δολάρια/ευρώ, σε σχέση με 1,3005 δολάρια/ευρώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
369.89 ( 0.54%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1074.86 ( 0.38%)

Όγκος: € 2,187,783

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1905.92 ( 0.60%)

FTSE®/Χ.Α. 20
961.54 ( 0.23%)

ΗΠΑ: Μείωση 3% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών το Μάρτιο

ΗΠΑ: Μείωση 3% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών το Μάρτιο


Πτώση 3% σημειώθηκε στις μεταπωλήσεις κατοικιών των ΗΠΑ το Μάρτιο, ενώ η μέση τιμή πώλησης υποχώρησε 12,4% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της National Association of Realtors, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών διαμορφώθηκαν στις 4,57 εκατ. από 4,71 εκατ. το Φεβρουάριο. Αρχικά είχε εκτιμηθεί πως οι πωλήσεις του Φεβρουαρίου είχαν αυξηθεί 5,1% στα 4,72 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των πωλήσεων του Μαρτίου αφορούν κατασχέσεις. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, τοποθετούσαν τις μεταπωλήσεις υψηλότερα, στις 4,69 εκατ.

Η μέση τιμή πώλησης κατοικιών διαμορφώθηκε στα 175.200 δολάρια από 200.100 δολάρια το Μάρτιο του 2008.

Οι μειωμένες τιμές, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού έχουν ενισχύσει τη δυνατότητα αγοράς κατοικίας. Το μέσο στεγαστικό επιτόκιο 30ετίας υποχώρησε στο 5% το Μάρτιο από 5,13% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Freddie Mac.

Σε τοπικό επίπεδο, οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν 8% στο Βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, 1,7% στο Νότο και 4,2% δυτικά.

CAPITAL.GR

Porsche: Διαψεύδει τα περί πώλησης μονάδων στην VW

Porsche: Διαψεύδει τα περί πώλησης μονάδων στην VW


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Porsche Automobil Holding SE (PAH3.XE) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν σχεδιάζει την πώληση δραστηριοτήτων της στην Volkswagen AG (VOW.XE), διαψεύδοντας δημοσιεύματα που είδαν νωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας.

"Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις σχετικές φήμες που έχουν διαρρεύσει την περίοδο αυτή προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους σκοπούς", δήλωσε εκπρόσωπος της Porsche.

Νωρίτερα, δημοσίευμα των "Financial Times" ανέφερε ότι η Volkswagen ενδεχομένως να εξαγοράσει την μονάδα σπορ οχημάτων της Porsche, επικαλούμενο άτομα κοντά στην υπόθεση. Μια τέτοια κίνηση θα ανέτρεπε τις ισορροπίες για την Porsche, η οποία έχει ενισχύσει το μερίδιο της στην Volkswagen και κατέχει από τον περασμένο Ιανουάριο πλειοψηφική συμμετοχή.

Στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Martin Winterkorn πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά ερωτήσεων για τον μελλοντικό ρόλο της Porsche στη VW, μετά και τις ανησυχίες των αναλυτών ότι η Porsche θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, λόγω των πιέσεων που γνωρίζει από την διόγκωση του χρέους της στα 9 δισ. ευρώ, μετά την ενίσχυση του μεριδίου της στην VW στο 51%.

Η εταιρεία από την πλευρά της έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.

CAPITAL.GR

UPS: Κάμψη κερδών 56% και εσόδων 13,7% το α΄ τρίμηνο

UPS: Κάμψη κερδών 56% και εσόδων 13,7% το α΄ τρίμηνο


Πτώση κερδών κατά 56% και εσόδων 13,7% παρουσίασε η United Parcel Service Inc. (UPS) το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με την αντίστοιχη περίδο του περασμένου έτους.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 401 εκατ. δολάρια, ή 40 σεντς ανά μετοχή, από 906 εκατ. δολάρια, ή 87 σεντς ανά μετοχή.

Τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 10,9 δισ. δολάρια. Αναλυτές σε δημοσκόπηση της FactSet ανέμεναν κέρδη 55 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 11,5 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωση της η UPS αναφέρει πως για το δεύτερο τρίμηνο αναμένει κέρδη 45 με 55 σεντς ανά μετοχή, μειώνοντας τον προηγούμενο στόχο των 65 σεντς.

CAPITAL.GR

Fiat: Ζημίες 410 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο

Fiat: Ζημίες 410 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο

Τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες από το 2004 ανακοίνωσε σήμερα η Fiat ενώ επανέλαβε τον στόχο της για την φετινή κερδοφορία. ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία επιδιώκει συνεργασία με την Chrysler εμφάνισε ζημίες 410 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο έναντι κερδών 405 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες από το 2004 ανακοίνωσε σήμερα η Fiat, ενώ επανέλαβε τον στόχο της για την φετινή κερδοφορία.

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία επιδιώκει συνεργασία με την Chrysler, εμφάνισε ζημίες 410 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο έναντι κερδών 405 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερες ζημίες, ύψους 349 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της κατέγραψαν πτώση 25% και διαμορφώθηκαν στα 11,27 δισ. ευρώ κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αυτοκινήτων της Ιταλίας επιβεβαίωσε, παράλληλα, τις εκτιμήσεις της για κέρδη άνω των 100 εκατ. ευρώ το 2009.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat, Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρή επιβράδυνση στην ιταλική αγορά αυτοκινήτων, έχει τονίσει ότι η εταιρεία του χρειάζεται μια ισχυρή συμμαχία προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική, προβλέποντας κύμα συγχωνεύσεων στη βιομηχανία.

Τον Ιανουάριο, η διοίκηση της ιταλικής εταιρείας ξεκίνησε συζητήσεις με την Chrysler για μια πιθανή συνεργασία, εγείροντας ανησυχίες στους κόλπους των αναλυτών σχετικά με την πορεία της προς την ανάκαμψη.

Ο καθαρός δανεισμός της αυξήθηκε στα τέλη Μαρτίου στα 6,6 δισ. ευρώ από 5,9 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2008.


NAFTEMPORIKI

Black & Decker: Πτώση κερδών 93% το α΄ τρίμηνο

Black & Decker: Πτώση κερδών 93% το α΄ τρίμηνο


Πτώση κερδών 93% και εσόδων 28% παρουσίασε η Black & Decker Corp. το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά, τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στα 4,9 εκατ.. δολάρια, ή 8 σεντς ανά μετοχή, από 67,4 εκατ. δολάρια, ή 1,08 δολάρια. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 1,07 δισ. δολάρια από 1,5 δισ. δολάρια. Αναλυτές σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη 42 σεντς ανά μετοχή.

Επιπλέον η εταιρεία προχώρησε στην καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κέρδη του 2009 στα 1,5 με 1,9 δολάρια από 1,75 με 2,25 δολάρια, ενώ αναμένει πτώση των πωλήσεων κατά 20%. Για το δεύτερο τρίμηνο η εταιρεία αναμένει κέρδη 35 με 45 σεντς.

CAPITAL.GR

Mizuho Financial: Πρόβλεψη για ετήσιες ζημίες 5,9 δισ. δολ.

Mizuho Financial: Πρόβλεψη για ετήσιες ζημίες 5,9 δισ. δολ.

Καθαρές ζημίες ύψους 580 δισ. γιεν [JPY=X] (5,92 δισ. δολ.) αναμένει η Mizuho Financial Group για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι κερδών 100 δισ. γιεν που προέβλεπε προηγουμένως. Ένα χρόνο νωρίτερα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας βάσει εσόδων, είχε εμφανίσει κέρδη 311 δισ. γιεν.

Καθαρές ζημίες ύψους 580 δισ. γιεν (5,92 δισ. δολ.) αναμένει η Mizuho Financial Group για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι κερδών 100 δισ. γιεν που προέβλεπε προηγουμένως.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας βάσει εσόδων, είχε εμφανίσει κέρδη 311 δισ. γιεν. Οι ζημίες της προηγούμενης οικονομικής χρήσης είναι οι πρώτες που ανακοινώνονται, σε ετήσιο επίπεδο, τα τελευταία έξι χρόνια.

Σύμφωνα με την Mizuho, οι απώλειες στο χρηματιστηριακό τμήμα υπολογίζονται στα 442,5 δισ. γιεν.

NAFTEMPORIKI

Stora Enso: Καταργεί επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας

Stora Enso: Καταργεί επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας

Επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας καταργεί ο φινλανδικός όμιλος επεξεργασίας και κατασκευής χάρτου Stora Enso – ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη – στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος αναδιάρθρωσης, μετά τις απώλειες που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο.

Επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας καταργεί ο φινλανδικός όμιλος επεξεργασίας και κατασκευής χάρτου Stora Enso – ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη – στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος αναδιάρθρωσης, μετά τις απώλειες που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο.

Στόχος της εταιρείας είναι να μειώσει τις ετήσιες δαπάνες της κατά 250 εκατ. ευρώ, προχωρώντας σε περικοπές θέσεων εργασίας στους τομείς διοίκησης και διαχείρισης. Σχεδόν 2.000 εργαζόμενοι αναμένεται να πληγούν από το μέτρο αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

Η Stora Enso, που απασχολεί 40.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, εμφάνισε καθαρές ζημιές 36,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009, περισσότερες από αυτές που είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Ήδη, έχει καταργήσει 1.700 θέσεις εργασίας και έχει θέσει 5.000 εργαζόμενους σε τεχνική ανεργία, λόγω της μείωσης της ζήτησης χαρτιού και ξύλου εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Στις 640.000 οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Στις 640.000 οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

CAPITAL.GR

Φθηνότερο το texting στην ΕΕ

Φθηνότερο το texting στην ΕΕ



Ακόμη φθηνότερη γίνεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ κάθε μέρα.

Τα νομοθετικά όργανα της ΕΕ αποφάσισαν τη μείωση των τελών περιαγωγής, δηλαδή των τιμών που χρεώνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών για κλήσεις που πραγματοποιείτε ή λαμβάνετε στο κινητό σας όταν βρίσκεστε σε άλλη χώρα. Ανώτατες τιμές θα υπάρχουν επίσης για την περιαγωγή γραπτών μηνυμάτων και δεδομένων, οι οποίες θα μειωθούν περαιτέρω τα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακριβώς πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, οι αλλαγές σηματοδοτούν μια ακόμη νίκη των ευρωπαίων καταναλωτών οι οποίοι, λόγω των ανώτατων τιμών που ισχύουν σήμερα για τις τηλεφωνικές κλήσεις, πληρώνουν ήδη 60% λιγότερο για τη χρήση του κινητού τους, όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα εντός της ΕΕ.

Από φέτος τον Ιούλιο, η αποστολή γραπτού μηνύματος από το εξωτερικό εντός της Ένωσης θα στοιχίζει το πολύ 11 λεπτά, δηλαδή λιγότερο από το μισό του σημερινού μέσου όρου των 29 λεπτών. Η λήψη γραπτού μηνύματος σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ θα εξακολουθήσει να γίνεται δωρεάν.

Η μέγιστη τιμή για κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου θα μειωθεί από 46 σε 43 λεπτά το λεπτό φέτος, σε 39 λεπτά τον Ιούλιο 2010 και σε 35 το 2011. Θα εξοικονομηθούν έτσι συνολικά 11 λεπτά. Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα ωφεληθούν επίσης από τη μείωση των τελών για κλήσεις που λαμβάνουν στο εξωτερικό, καθώς οι ανώτατες τιμές θα μειωθούν από 22 σε 11 λεπτά μέσα σε τρία χρόνια.

Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Θα τεθούν επίσης ανώτατα όρια στις χρεώσεις για άλλες υπηρεσίες περιαγωγής, όπως αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών ή χρήση του διαδικτύου. Δηλαδή, τα ανώτατα όρια θα επιβληθούν στις τιμές που χρεώνει η μια εταιρεία στην άλλη.

Οι νέοι κανόνες σκοπεύουν να βάλουν επίσης τέλος στις δυσάρεστες εκπλήξεις που περιμένουν συχνά τους καταναλωτές όταν καλούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς για πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν χωρίς επιβάρυνση ένα μέγιστο μηνιαίο ποσό (καταρχήν 50 ευρώ) και οι προμηθευτές θα πρέπει να προειδοποιούν τους πελάτες τους όταν το πλησιάζουν. Η ΕΕ έθεσε για πρώτη φορά ανώτατες τιμές στις διασυνοριακές κλήσεις από και προς κινητά τηλέφωνα το 2007, αφού διαπίστωσε ότι οι κλήσεις αυτές ήταν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές ακριβότερες από τις εγχώριες κλήσεις και ότι οι τιμές διέφεραν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Την Παρασκευή ενδέχεται να ενημερωθούν οι τράπεζες για τα"τεστ κοπώσεως"

ΗΠΑ: Την Παρασκευή ενδέχεται να ενημερωθούν οι τράπεζες για τα"τεστ κοπώσεως"


Την Παρασκευή ενδέχεται να ενημερωθούν οι αμερικανικές τράπεζες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την απόδοση τους στα “τεστ κοπώσεως”, προτού να δημοσιευθούν επίσημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal., το οποίο επικαλείται πηγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ορισμένες εκτιμήσεις για πιθανές ζημιές που χρησιμοποιήθηκαν στα τεστ ήταν πιο αυστηρές από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Τα “τεστ κοπώσεως” αναμένεται να κρίνουν ποιες από τις 19 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ χρίζουν περαιτέρω κυβερνητικής στήριξης.


CAPITAL.GR

ΔΝΤ: Βλέπει διετία ύφεσης στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Βλέπει διετία ύφεσης στην Ελλάδα



Μαύρα μαντάτα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που προβλέπει ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος και το ρυθμό ανάπτυξης να πέφτει στο -0,2% το 2009 και στο -0,6% το 2010. Ακόμα πιο εφιαλτικό είναι το σενάριο του ΔΝΤ για την ανεργία, που προβλέπει αύξηση στο 9% φέτος και στο 10,5% το 2010.

Η ελληνική οικονομία είναι η μοναδική μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών που το 2010 θα υποχωρήσει περαιτέρω το ΑΕΠ της, αντί να ανακάμψει. Επίσης, το ΔΝΤ «βλέπει» και εκτόξευση του δημόσιου χρέους το 2010 στο 109% του ΑΕΠ, από 95% που ήταν πέρυσι.

Ως αιτίες της αρνητικής πορείας της οικονομίας, το ΔΝΤ αναφέρει την μεγάλη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης (η οποία όπως τονίζεται βασίστηκε στο δανεισμό), αλλά και την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και την αναμενόμενη κάμψη των πλέον παραγωγικών οικονομικών κλάδων, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι κατασκευές.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν πολύ στενά περιθώρια για ένα πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας με δεδομένα τα ασφυκτικά δημοσιονομικά όρια που υπαγορεύει η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ προβλέπουν κατακόρυφη πτώση του πληθωρισμού από το 4,2% το 2008 στο 1,6% φέτος με προοπτική όμως ανόδου στο 2,1% για το 2010. Η αυξητική πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή εξηγείται κυρίως από τις στρεβλώσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στην ελληνική αγορά στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας εμμένει στο στόχο για θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1,1% το 2009, αν και όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την πρόβλεψή του.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ έχει επίσης προχωρήσει σε προβλέψεις και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 13,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 12,6% του ΑΕΠ το 2010, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Πέρα από τα κοινοτικά κονδύλια, τα περσινά που δεν εισπράξαμε και θα τα εισπράξουμε φέτος, τα οποία είναι, περίπου 1,3 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να εξασφαλίσει φέτος, επιπλέον, 2 δισ. ευρώ. Πρέπει, δηλαδή, να πετύχει στο 100% όλους τους στόχους που έχει θέσει και στο μέτωπο των εσόδων και στο μέτωπο των δαπανών.

Όσον αφορά το 2010 υπολογίζει ότι, το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,9% κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει επιπλέον πόρους είτε από το μέτωπο των εσόδων, δηλαδή με περισσότερα εισπρακτικά μέτρα είτε με περισσότερες περικοπές δαπανών αντίστοιχες με φέτος, δηλαδή περίπου 2 με 2,1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας σχεδιάζει αύξηση του ειδικού φόρου σε ποτά, καύσιμα, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία, καταθέσεις και τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.

Ποντάρει επίσης πολλά:

- στην είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων 1,2 δισ. ευρώ, που «ξέμειναν» στα ευρωπαϊκά ταμεία πέρυσι

- στα ληξιπρόθεσμα για να εισπράξει 1,8 δισ. ευρώ

- στην έκτακτη εισφορά για άλλα 300 εκατ. ευρώ

- στο πάγωμα μισθών για 350 εκατ. ευρώ

- στα πρόστιμα για ημιυπαίθριους

-και 500 εκατ ευρώ από το «ψαλίδι»10% στις κρατικές δαπάνες.

CAPITAL.GR

EBay: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη α΄ τριμήνου

EBay: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη α΄ τριμήνου


Κάμψη 22% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της EBay Inc, καθώς η μείωση στις διαδικτυακές πωλήσεις είχε αρνητική επίδραση στα έσοδα, αναγκάζοντας την να αλλάξει στρατηγική, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα εξαιρουμένων εκτάκτων αποτελεσμάτων ήταν καλύτερα από ό,τι περίμενε αρχικά η εταιρεία, ενώ οι προβλέψεις της διοίκησης για το β΄ τρίμηνο είναι ανάλογες των προσδοκιών της αγοράς.

Η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας υποχώρησε στα 357,1 εκατ. δολάρια από 459,7 εκατ. δολάρια, ήτοι στα 28 cents ανά μετοχή από 34 cents ανά μετοχή πέρυσι. Εξαιρουμένων εκτάκτων αποτελεσμάτων τα κέρδη υποχώρησαν στα 39 cents ανά μετοχή από 42 cents ανά μετοχή προηγουμένως.

Τα έσοδα υποχώρησαν 8% στα 2,02 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως η κάμψη στον τζίρο που σημειώθηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2008 ήταν η πρώτη στην ιστορία της εταιρείας. Οι αναλυτές ανέμεναν αναπροσαρμοσμένα κέρδη 35 cents ανά μετοχή και τζίρο 1,98 δισ. δολαρίων.

Για το δεύτερο τρίμηνο, η διοίκηση της eBay αναμένει κέρδη ανά μετοχή εντός του εύρους των 34 cents με 36 cents και έσοδα 1,85 δισ. δολαρίων με 2,05 δισ. δολαρίων.

CAPITAL.GR

Διάσπαση χρηματοπιστωτικών κολοσσών προτείνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι

Διάσπαση χρηματοπιστωτικών κολοσσών προτείνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι

Αρκετοί πιστεύουν ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα μπορεί να αποκατασταθεί εάν κολοσσοί όπως οι JP Morgan Chase (αριστερά) και Goldman Sachs επιστρέψουν τα κεφάλαια του κρατικού προγράμματος στήριξης TARP.

Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση προβληματίζεται για το εάν θα πρέπει να αφήσει τις τράπεζες να επιστρέψουν άμεσα τα κρατικά κεφάλαια που έχουν λάβει, κορυφαίοι οικονομολόγοι προτείνουν μία δραστική λύση, που δεν απαιτεί χρήματα φορολογουμένων: τη διάσπαση των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε μικρότερες και πιο διαφανείς επιχειρήσεις.

«Έχουμε πολύ λίγα να χάσουμε και πολλά να κερδίσουμε, διασπώντας τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς» τόνισε μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή του Κογκρέσου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Σχολιάζοντας δε την άποψη ότι ορισμένες τράπεζες είναι «υπερβολικά μεγάλες για να τις αφήσουμε να καταρρεύσουν» επεσήμανε ότι «είναι επίσης υπερβολικά μεγάλες για να τις διασώσει και να τις διαχειριστεί η κυβέρνηση».

Εξέφρασε επίσης φόβους ότι διοχετεύοντας συνεχώς χρήματα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, η κυβέρνηση τους δίνει το κίνητρο να αυξήσουν και πάλι την έκθεσή τους σε ρίσκο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επισημάνσεις του Σάιμον Τζόνσον, καθηγητή του MIT, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι μεγάλες τράπεζες μπορούν να διασπαστούν σε επιμέρους μονάδες βάσει των δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωση της εξουσίας. «Μπορεί να ακούγεται σκληρό μέτρο, είναι όμως ο καλύτερος τρόπος να περιορίσουμε την εξουσία μεμονωμένων οργανισμών» σημείωσε ο κ. Τζόνσον.

Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν εξετάζει καθόλου μία τέτοια προοπτική. Αυτό που την προβληματίζει είναι εάν θα πρέπει να αφήσει τις ισχυρότερες τράπεζες να επιστρέψουν άμεσα τα κρατικά κεφάλαια.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των λεγόμενων τεστ κοπώσεως, για τα οποία οι τράπεζες θα ενημερωθούν πιθανότατα αύριο, πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή τους.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα μπορεί να αποκατασταθεί εάν κολοσσοί όπως οι JP Morgan Chase και Goldman Sachs επιστρέψουν τα κεφάλαια του κρατικού προγράμματος στήριξης TARP- ιδιαίτερα εάν τα αντικαταστήσουν με ιδιωτικά κεφάλαια.

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν καλύτερο για το σύστημα να μην απαλλαγούν από το κρατικό σωσίβιο κάποιες τράπεζες νωρίτερα από άλλες. Ενδεχομένως φοβάται ότι όσες δεν καταφέρουν να επιστρέψουν άμεσα τα κρατικά κεφάλαια θα στιγματιστούν. Ο καπιταλισμός όμως είχε πάντοτε κερδισμένους και χαμένους.

NAFTEMPORIKI

Μηδενική ανάπτυξη προβλέπει το IMF

Μηδενική ανάπτυξη προβλέπει το IMF


Με το χαμηλότερο ρυθμό από την εποχή του Μακαρίου εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) ότι θα αναπτυχθεί η κυπριακή οικονομία το 2009, στη χθεσινή του έκθεση για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook). Οι τεχνοκράτες του IMF προβλέπουν ότι η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί παρά ελάχιστα φέτος, προτού αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει το 2010.

Το υπουργείo Οικονομικών προέβλεπε μέχρι πρόσφατα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί μεταξύ 1-2%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει από τις αρχές του έτους ότι θα περιοριστεί στο 1,1%. Οι τεχνοκράτες του IMF κατεβάζουν τον πήχη ακόμα χαμηλότερα, προβλέποντας ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί το 2009 με ρυθμό 0,3%, προτού ανακάμψει το 2010, παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης 2,1%. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του IMF αυτός θα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 1980 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Το 1991 και το 1993, που θεωρούνται τα δυσκολότερα οικονομικά έτη των τελευταίων δεκαετιών, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ είχε περιοριστεί στο 0,7% (βλέπε γράφημα).


To IMF εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 0,9% το 2009 προτού αυξηθεί στο 2,4% το 2010. Επίσης, η ανεργία θα φθάσει το 4,6% το 2009 και θα περιοριστεί στο 4,3% το 2010.

Οι προβλέψεις του IMF ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία ενδεχομένως να συρρικνωθεί τους πρώτους μήνες του 2009, αφού κανένας από τους βασικούς τομείς της, πλην των τραπεζών, δεν παρουσιάζει μεγέθυνση. Οι εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμούς αναμένεται επίσης να τροφοδοτήσουν εκ νέου την εγχώρια συζήτηση για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, που αναθεωρήθηκαν τέσσερις φορές από τον Οκτώβριο. Ο προϋπολογισμός του κράτους στηρίχθηκε σε παραδοχή για ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 3,7%.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο από τη νέα έκθεση του IMF είναι ότι οι υπόλοιποι εταίροι της Κύπρου στην ευρωζώνη αντιμετωπίζουν δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον. Με βάση τις εκτιμήσεις του IMF, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που αναμένεται να παρουσιάσει έστω οριακή μεγέθυνση το 2009. Οι υπόλοιπες θα έχουν συρρίκνωση. Επίσης, το 2010 η Κύπρος αναμένεται να έχει το ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Στο σύνολο της η ευρωζώνη αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2% το 2009 και κατά 0,4% το 2010. Η κατάσταση σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία είναι ιδιαίτερα αρνητική, καθώς η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,6% το 2009, και να συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2010. Η Ιρλανδική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2009 κατά 8%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις του IMF για την Ελλάδα: Είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης όπου η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με μεγαλύτερο ρυθμό το 2010 (0,6%) από ότι το 2009 (0,4%).

Σύμφωνα με το IMF, παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 1,3% το 2009, το μεγαλύτερο από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα τρία τέταρτα του πλανήτη αναμένεται να έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει το 2010, αλλά με το σχετικό χαμηλό ρυθμό του 1,9%.

Σύμφωνα με το IMF, το ύψος των διαγραφών που θα πρέπει να γίνουν λόγω επισφαλών απαιτήσεων αναμένεται να πλησιάσει τα $4 τρισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Τα δύο τρίτα αυτών των επισφαλειών αναμένεται να απορροφηθούν από τράπεζες.

Λόγω της κατάστασης που δημιουργείται, το IMF καλεί τα κράτη να συνεχίσουν τα δημοσιονομικά μέτρα για ενίσχυση των οικονομιών τους χωρίς εφησυχασμό. Ενδεχομένως, αναφέρει η έκθεση, τα δημοσιονομικά εμβάσματα στην οικονομία να χρειαστεί να ενισχυθούν το 2010. «Εντούτοις», σημειώνει, «το περιθώριο για δημοσιονομική στήριξη θα είναι περιορισμένο».

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
Existing Home Sales
Conference Board

IPhone Sales Push Up Apple’s Profits

IPhone Sales Push Up Apple’s Profits

Exhibiting remarkable resilience in the eye of a swirling recession, Apple reported strong second-quarter profits on Wednesday that beat Wall Street’s expectations.

Apple Inc.The company, based in Cupertino, Calif., said respectable sales of iPods, iPhones and its newly refreshed line of Macs kept sales from dipping substantially during the typically slow post-holiday months. Apple reported that its net quarterly profit jumped to $1.21 billion, or $1.33 a share, up from $1.05 billion, or $1.16 a share, a year earlier.

Revenue increased to $8.16 billion, from $7.51 billion in the same quarter last year. Analysts had expected Apple to announce revenue of $7.9 billion and a profit of $1.09 a share, according to a survey conducted by Thomson Reuters.

Expectations about new products have pushed up Apple’s stock more than 40 percent over the last month. Apple watchers expect the company to introduce new iPhones at its Worldwide Developers Conference in June and perhaps a tablet device sometime later in the year.

The earnings news sent Apple’s stock up more than 3 percent in after-hours trading. The earnings report offered more proof that Apple’s strategy of selling must-have digital accoutrements at a premium price to people who can afford them is a smart, if counterintuitive, strategy for navigating the recession.

“Apple is a big company, but they are really addressing only the upper ends of their target markets, and those are arguably the parts of the market that are most resistant to the economic downturn,” said Shaw Wu, a senior research analyst at Kaufman Brothers.

Three months ago, Apple’s chief executive, Steven P. Jobs, said he was taking a leave of absence to address medical issues. Apple did not release any new information about Mr. Jobs in Wednesday’s earnings report. The company will hold its routine earnings call with analysts at 5:00 p.m. New York time.

As expected, sales of some of Apple’s products dropped slightly during the quarter. Apple said it sold 2.22 million Macs in the quarter that ended March 31, down from 2.3 million in the same quarter last year. Apple started selling new Macs, with more powerful processors, at the beginning of March.

The company said it sold 3.79 million iPhones, up from 1.7 million a year ago.

Projecting its earnings for the current quarter, Apple said it expected revenue of $7.7 billion to $7.9 billion and earnings of about $1a share. The company is usually cautious in the guidance it offers Wall Street.

THE NEW YORK TIMES
Share |