Thursday, April 23, 2009

Μηδενική ανάπτυξη προβλέπει το IMF

Μηδενική ανάπτυξη προβλέπει το IMF


Με το χαμηλότερο ρυθμό από την εποχή του Μακαρίου εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) ότι θα αναπτυχθεί η κυπριακή οικονομία το 2009, στη χθεσινή του έκθεση για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook). Οι τεχνοκράτες του IMF προβλέπουν ότι η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί παρά ελάχιστα φέτος, προτού αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει το 2010.

Το υπουργείo Οικονομικών προέβλεπε μέχρι πρόσφατα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί μεταξύ 1-2%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει από τις αρχές του έτους ότι θα περιοριστεί στο 1,1%. Οι τεχνοκράτες του IMF κατεβάζουν τον πήχη ακόμα χαμηλότερα, προβλέποντας ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί το 2009 με ρυθμό 0,3%, προτού ανακάμψει το 2010, παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης 2,1%. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του IMF αυτός θα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 1980 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Το 1991 και το 1993, που θεωρούνται τα δυσκολότερα οικονομικά έτη των τελευταίων δεκαετιών, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ είχε περιοριστεί στο 0,7% (βλέπε γράφημα).


To IMF εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 0,9% το 2009 προτού αυξηθεί στο 2,4% το 2010. Επίσης, η ανεργία θα φθάσει το 4,6% το 2009 και θα περιοριστεί στο 4,3% το 2010.

Οι προβλέψεις του IMF ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία ενδεχομένως να συρρικνωθεί τους πρώτους μήνες του 2009, αφού κανένας από τους βασικούς τομείς της, πλην των τραπεζών, δεν παρουσιάζει μεγέθυνση. Οι εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμούς αναμένεται επίσης να τροφοδοτήσουν εκ νέου την εγχώρια συζήτηση για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, που αναθεωρήθηκαν τέσσερις φορές από τον Οκτώβριο. Ο προϋπολογισμός του κράτους στηρίχθηκε σε παραδοχή για ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 3,7%.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο από τη νέα έκθεση του IMF είναι ότι οι υπόλοιποι εταίροι της Κύπρου στην ευρωζώνη αντιμετωπίζουν δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον. Με βάση τις εκτιμήσεις του IMF, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που αναμένεται να παρουσιάσει έστω οριακή μεγέθυνση το 2009. Οι υπόλοιπες θα έχουν συρρίκνωση. Επίσης, το 2010 η Κύπρος αναμένεται να έχει το ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Στο σύνολο της η ευρωζώνη αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2% το 2009 και κατά 0,4% το 2010. Η κατάσταση σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία είναι ιδιαίτερα αρνητική, καθώς η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,6% το 2009, και να συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2010. Η Ιρλανδική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2009 κατά 8%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις του IMF για την Ελλάδα: Είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης όπου η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με μεγαλύτερο ρυθμό το 2010 (0,6%) από ότι το 2009 (0,4%).

Σύμφωνα με το IMF, παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 1,3% το 2009, το μεγαλύτερο από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα τρία τέταρτα του πλανήτη αναμένεται να έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει το 2010, αλλά με το σχετικό χαμηλό ρυθμό του 1,9%.

Σύμφωνα με το IMF, το ύψος των διαγραφών που θα πρέπει να γίνουν λόγω επισφαλών απαιτήσεων αναμένεται να πλησιάσει τα $4 τρισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Τα δύο τρίτα αυτών των επισφαλειών αναμένεται να απορροφηθούν από τράπεζες.

Λόγω της κατάστασης που δημιουργείται, το IMF καλεί τα κράτη να συνεχίσουν τα δημοσιονομικά μέτρα για ενίσχυση των οικονομιών τους χωρίς εφησυχασμό. Ενδεχομένως, αναφέρει η έκθεση, τα δημοσιονομικά εμβάσματα στην οικονομία να χρειαστεί να ενισχυθούν το 2010. «Εντούτοις», σημειώνει, «το περιθώριο για δημοσιονομική στήριξη θα είναι περιορισμένο».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |