Thursday, April 23, 2009

ΔΝΤ: Βλέπει διετία ύφεσης στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Βλέπει διετία ύφεσης στην Ελλάδα



Μαύρα μαντάτα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που προβλέπει ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος και το ρυθμό ανάπτυξης να πέφτει στο -0,2% το 2009 και στο -0,6% το 2010. Ακόμα πιο εφιαλτικό είναι το σενάριο του ΔΝΤ για την ανεργία, που προβλέπει αύξηση στο 9% φέτος και στο 10,5% το 2010.

Η ελληνική οικονομία είναι η μοναδική μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών που το 2010 θα υποχωρήσει περαιτέρω το ΑΕΠ της, αντί να ανακάμψει. Επίσης, το ΔΝΤ «βλέπει» και εκτόξευση του δημόσιου χρέους το 2010 στο 109% του ΑΕΠ, από 95% που ήταν πέρυσι.

Ως αιτίες της αρνητικής πορείας της οικονομίας, το ΔΝΤ αναφέρει την μεγάλη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης (η οποία όπως τονίζεται βασίστηκε στο δανεισμό), αλλά και την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και την αναμενόμενη κάμψη των πλέον παραγωγικών οικονομικών κλάδων, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι κατασκευές.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν πολύ στενά περιθώρια για ένα πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας με δεδομένα τα ασφυκτικά δημοσιονομικά όρια που υπαγορεύει η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ προβλέπουν κατακόρυφη πτώση του πληθωρισμού από το 4,2% το 2008 στο 1,6% φέτος με προοπτική όμως ανόδου στο 2,1% για το 2010. Η αυξητική πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή εξηγείται κυρίως από τις στρεβλώσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στην ελληνική αγορά στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας εμμένει στο στόχο για θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1,1% το 2009, αν και όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την πρόβλεψή του.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ έχει επίσης προχωρήσει σε προβλέψεις και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 13,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 12,6% του ΑΕΠ το 2010, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Πέρα από τα κοινοτικά κονδύλια, τα περσινά που δεν εισπράξαμε και θα τα εισπράξουμε φέτος, τα οποία είναι, περίπου 1,3 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να εξασφαλίσει φέτος, επιπλέον, 2 δισ. ευρώ. Πρέπει, δηλαδή, να πετύχει στο 100% όλους τους στόχους που έχει θέσει και στο μέτωπο των εσόδων και στο μέτωπο των δαπανών.

Όσον αφορά το 2010 υπολογίζει ότι, το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,9% κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει επιπλέον πόρους είτε από το μέτωπο των εσόδων, δηλαδή με περισσότερα εισπρακτικά μέτρα είτε με περισσότερες περικοπές δαπανών αντίστοιχες με φέτος, δηλαδή περίπου 2 με 2,1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας σχεδιάζει αύξηση του ειδικού φόρου σε ποτά, καύσιμα, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία, καταθέσεις και τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.

Ποντάρει επίσης πολλά:

- στην είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων 1,2 δισ. ευρώ, που «ξέμειναν» στα ευρωπαϊκά ταμεία πέρυσι

- στα ληξιπρόθεσμα για να εισπράξει 1,8 δισ. ευρώ

- στην έκτακτη εισφορά για άλλα 300 εκατ. ευρώ

- στο πάγωμα μισθών για 350 εκατ. ευρώ

- στα πρόστιμα για ημιυπαίθριους

-και 500 εκατ ευρώ από το «ψαλίδι»10% στις κρατικές δαπάνες.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |