Thursday, April 23, 2009

Διάσπαση χρηματοπιστωτικών κολοσσών προτείνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι

Διάσπαση χρηματοπιστωτικών κολοσσών προτείνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι

Αρκετοί πιστεύουν ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα μπορεί να αποκατασταθεί εάν κολοσσοί όπως οι JP Morgan Chase (αριστερά) και Goldman Sachs επιστρέψουν τα κεφάλαια του κρατικού προγράμματος στήριξης TARP.

Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση προβληματίζεται για το εάν θα πρέπει να αφήσει τις τράπεζες να επιστρέψουν άμεσα τα κρατικά κεφάλαια που έχουν λάβει, κορυφαίοι οικονομολόγοι προτείνουν μία δραστική λύση, που δεν απαιτεί χρήματα φορολογουμένων: τη διάσπαση των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε μικρότερες και πιο διαφανείς επιχειρήσεις.

«Έχουμε πολύ λίγα να χάσουμε και πολλά να κερδίσουμε, διασπώντας τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς» τόνισε μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή του Κογκρέσου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Σχολιάζοντας δε την άποψη ότι ορισμένες τράπεζες είναι «υπερβολικά μεγάλες για να τις αφήσουμε να καταρρεύσουν» επεσήμανε ότι «είναι επίσης υπερβολικά μεγάλες για να τις διασώσει και να τις διαχειριστεί η κυβέρνηση».

Εξέφρασε επίσης φόβους ότι διοχετεύοντας συνεχώς χρήματα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, η κυβέρνηση τους δίνει το κίνητρο να αυξήσουν και πάλι την έκθεσή τους σε ρίσκο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επισημάνσεις του Σάιμον Τζόνσον, καθηγητή του MIT, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι μεγάλες τράπεζες μπορούν να διασπαστούν σε επιμέρους μονάδες βάσει των δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωση της εξουσίας. «Μπορεί να ακούγεται σκληρό μέτρο, είναι όμως ο καλύτερος τρόπος να περιορίσουμε την εξουσία μεμονωμένων οργανισμών» σημείωσε ο κ. Τζόνσον.

Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν εξετάζει καθόλου μία τέτοια προοπτική. Αυτό που την προβληματίζει είναι εάν θα πρέπει να αφήσει τις ισχυρότερες τράπεζες να επιστρέψουν άμεσα τα κρατικά κεφάλαια.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των λεγόμενων τεστ κοπώσεως, για τα οποία οι τράπεζες θα ενημερωθούν πιθανότατα αύριο, πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή τους.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα μπορεί να αποκατασταθεί εάν κολοσσοί όπως οι JP Morgan Chase και Goldman Sachs επιστρέψουν τα κεφάλαια του κρατικού προγράμματος στήριξης TARP- ιδιαίτερα εάν τα αντικαταστήσουν με ιδιωτικά κεφάλαια.

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν καλύτερο για το σύστημα να μην απαλλαγούν από το κρατικό σωσίβιο κάποιες τράπεζες νωρίτερα από άλλες. Ενδεχομένως φοβάται ότι όσες δεν καταφέρουν να επιστρέψουν άμεσα τα κρατικά κεφάλαια θα στιγματιστούν. Ο καπιταλισμός όμως είχε πάντοτε κερδισμένους και χαμένους.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |