Tuesday, September 1, 2009

Μείωση τζίρου στις υπηρεσίες μέχρι 28%

Μείωση τζίρου στις υπηρεσίες μέχρι 28%



Τη συρρίκνωση του κλάδου υπηρεσιών κατέγραψαν χθες τα κοντέρ της Στατιστικής Υπηρεσίας, διαφοροποιώντας την εντύπωση που είχε δοθεί προηγουμένως ότι ο κλάδος υπηρεσιών είναι από τους λίγους που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Σύμφωνα με τη Cystat, ο κύκλος εργασιών του κλάδου υπηρεσιών συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 3,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Τα ίδια στοιχεία, που δίνονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα σε αυτή τη μορφή, δείχνουν επίσης πως ο κύκλος εργασιών του πρώτου τριμήνου επίσης συρρικνώθηκε κατά 2,6%.


Οι υπολογισμοί της Cystat για το ΑΕΠ πρώτου και δεύτερου τριμήνου 2009 είχαν στηριχθεί σε μετρήσεις που έδειχναν πως ο ευρύτερος κλάδος υπηρεσιών παρουσίαζε μεγέθυνση σε ετήσια βάση.

Η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες οφείλεται εν μέρει στη μείωση 12,6% που παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο ο κλάδος ξενοδοχείων και στη μείωση των εργασιών ταξιδιωτικών πρακτόρων κατά 28,2%.

Από την ύφεση που υπάρχει στην οικονομία επηρεάστηκε και ο τομέας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι προγραμματιστές είχαν μείωση 13,9% στις εργασίες τους και οι παροχείς υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών 11,7%.

Μετά από τρία χρόνια σημαντικής μεγέθυνσης του κλάδου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι δικηγόροι και οι λογιστές είχαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 2%.

Για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, η μείωση που κατέγραψαν τα surveys της Cystat περιορίζεται στο 2,6%. Στην κατηγορία των συμβούλων διαχείρισης καταγράφεται επίσης μείωση 26% και σε αυτήν ενδέχεται να περιλαμβάνονται και μεσίτες ακινήτων.

Από την ευρύτερη συρρίκνωση των εργασιών στις υπηρεσίες ξέφυγαν οι διαφημιστές και οι εταιρείες έρευνας αγοράς, ενδεχομένως λόγω των ευρωπαϊκών εκλογών. Ο κύκλος εργασιών τους παρουσιάζει ετήσια αύξηση 23,4%.

Η αύξηση της ανεργίας φαίνεται να ευνόησε επίσης τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, με το τζίρο τους να αυξάνεται κατά 32,9%.

Τέλος, οι επικοινωνίες μεγέθυναν το τζίρο τους κατά 3,5% και οι εκτυπωτικές εταιρείες κατά 3,5%.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |