Friday, March 5, 2010

Η Αμερική χάνει το στέμμα της καινοτομίας από την Ισλανδία

Η Αμερική χάνει το στέμμα της καινοτομίας από την Ισλανδία

Κάποτε, στην πραγματικότητα μόλις πέρυσι, οι ΗΠΑ ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής της καινοτομίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση από το INSEAD και την Συνομοσπονδία της Ινδικής Βιομηχανίας. Στη μελέτη του τρέχοντος έτους, η Αμερική πέφτει στην 11η θέση. Ίσως ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το νέο νούμερο ένα: η Ισλανδία.

Ο Soumitra Dutta, ένας καθηγητής επιχειρήσεων και τεχνολογίας στο INSEAD, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα, θεωρεί πως η κατάταξη δείχνει ότι, το μέγεθος μιας χώρας μετράει. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει πως όσο μικρότερο είναι ένα κράτος τόσο το καλύτερο.

Ο καθηγητής μου λέει πως η εύκολη πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά εξακολουθεί να βοηθά τους καινοτόμους να επωφεληθούν από τις εφευρέσεις τους. Θα ήταν το iPod ή το iPhone τόσο μεγάλες επιτυχίες αν η Apple βρίσκονταν στην, ας πούμε, Ισλανδία; Όμως, το Διαδίκτυο μετατρέπει όλο τον κόσμο σε μια μεγάλη αγορά, στην οποία όλοι έχουν πρόσβαση παντού, λέει. Επίσης, φαίνεται ότι οι μικρότερες, ομοιογενείς χώρες μπορούν να ενωθούν για να υποστηρίξουν πολιτικές, θεσμούς και υποδομές που προάγουν την καινοτομία- στον ανεπτυγμένο κόσμο, τουλάχιστον.

Το μέγεθος σίγουρα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην παγκόσμια έκθεση του δείκτη καινοτομίας για το 2010. Η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στην πρώτη δεκάδα είναι η Ολλανδία, με 16,4 εκατομμύρια άτομα. Βρίσκεται στην όγδοη θέση. Πολλά από τα μεγαλύτερα έθνη στον ανεπτυγμένο κόσμο βρίσκονται ακριβώς κάτω από τις ΗΠΑ, τη Ιαπωνία είναι 13η, με τη Βρετανία 14η και τη Γερμανία 16η. Από τους λεγόμενους κολοσσούς BRIC στις αναδυόμενες αγορές, η Κίνα είναι 43η , ακολουθούμενη από την Ινδία (56), τη Ρωσία (64), και τη Βραζιλία (68).

Η φετινή έκθεση, η οποία χρηματοδοτείται από την Canon Ινδίας και η οποία κυκλοφόρησε στις 3 Μαρτίου, αξιολογεί 132 χώρες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ, για τη μέτρηση των εισροών καινοτομίας- πράγματα όπως είναι η εκπαίδευση και το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς και εκροές για την ποσοτικοποίηση της επιστημονικής και δημιουργικής προόδου.

Οι ΗΠΑ έπεσαν από το Top 10, διότι δεν παρείχαν αρκετές από τις εισροές αυτών που η μελέτη αποκαλεί «πυλώνες της καινοτομίας.» Κατατάσσεται 22η στο πολιτικό περιβάλλον και 21η στο ρυθμιστικό περιβάλλον. Κατατάσσεται στην 22η στην εκπαίδευση Κ-12, 22η σε υποδομές τεχνολογίας, και 24η στις εξαγωγές και την απασχόληση. «Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια συνεκτική δημόσια ατζέντα,» μου λέει στο τηλέφωνο από την Ινδία ο Dutta.

Έτσι, που παίρνουν την καλύτερη βαθμολογία οι ΗΠΑ; Στην πολυπλοκότητα της αγοράς και των επιχειρήσεων, η οποία περιλαμβάνει την πρόσβαση σε κεφάλαια και το άνοιγμα στον ξένο ανταγωνισμό όπου κατατάσσεται δεύτερη και τρίτη.

Η Ισλανδία, συγκριτικά, βρίσκεται κάτω από τις ΗΠΑ στην πολυπλοκότητα της αγοράς και των επιχειρήσεων. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αναφέρει η έκθεση, δεδομένης της πλήρης κατάρρευσης του τραπεζικού κλάδου της Ισλανδίας. Αλλά περνά τις ΗΠΑ στον τομέα της εκπαίδευσης και των υποδομών. Για παράδειγμα, η Ισλανδία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στους κατά κεφαλήν συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Η γενικότερη υποδομή της είναι η καλύτερη του κόσμου.

Εδώ είναι το Top 10, με την κατάταξη του 2009 σε παρένθεση:

1. Ισλανδία (20)
2. Σουηδία (3)
3. Χονγκ Κονγκ (12)
4. Ελβετία (7)
5. Δανία (8)
6. Φινλανδία (13)
7. Σιγκαπούρη (5)
8. Κάτω Χώρες (10)
9. Νέα Ζηλανδία (27)
10. Νορβηγία (14)

source: capital.gr

No comments:

Share |