Monday, April 7, 2008

Fitch: Thumbs up για κυπριακές τράπεζες

Fitch: Thumbs up για κυπριακές τράπεζες

Καλές θεωρεί τις προοπτικές των κυπριακών τραπεζών το 2008 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί η παρατεταμένη διεθνής χρηματοοικονομική κρίση. Σε έκθεση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, ο οίκος διατυπώνει την άποψη ότι, παρά το πιο δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, η λειτουργική απόδοση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών, Marfin Popular, Τρ. Κύπρου και Ελληνική, θα συνεχίσει να είναι ικανοποιητική, υποστηριζόμενη από την καλή οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο, την ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής, αλλά και τη σωστή διαχείριση του κοστολογίου. «Οι προοπτικές των τριών τραπεζών αναμένεται να είναι ουσιαστικά θετικές το 2008», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται, παρόλο που η κερδοφορία των τραπεζών το 2007 δεν επηρεάστηκε άμεσα από τη διεθνή κρίση των sub-prime δανείων, εντούτοις «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις αγορές δημιουργεί προκλήσεις για τις τράπεζες να πετύχουν ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα στο μέλλον».

Κλειδί για τις διοικήσεις των τραπεζών, τονίζουν οι Fitch, είναι η διατήρηση των πηγών εσόδων λόγω της αλλαγής στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, της αυστηρότερης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας για κάμψη της πιστωτικής επέκτασης, αλλά και του εντεινόμενου ανταγωνισμού που ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στα επιτοκιακά τους περιθώρια.

«Οι κυπριακές τράπεζες χρειάζεται ακόμη να συνεχίσουν την πολιτική αναδιάρθρωσής τους για να διατηρήσουν την καλή απόδοση των δεικτών εξόδων προς έσοδα και να επεκτείνουν τις δευτερογενείς υπηρεσίες για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια», σημειώνεται.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2007 οι τρεις τράπεζες συνέχισαν να καταγράφουν βελτιώσεις στη λειτουργική τους κερδοφορία και τη διαχείριση του κόστους λόγω της διατήρησης του καλού οικονομικού περιβάλλοντος, την ισχυρή δανειακή ανάπτυξη και τη βελτίωση του κόστους διοίκησης. «Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών υποβοηθήθηκε επίσης από τη συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση και τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των επισφαλειών, επιτρέποντας στις τράπεζες να έχουν καλό εσωτερικό κεφάλαιο», τονίζεται.

Σύμφωνα με τους Fitch, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι ικανοποιητική σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. «Παρόλη τη γρήγορη δανειακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τους, στο τέλος του 2007 ο δείκτης πρωτογενούς κεφαλαίου προς συνολικό ενεργητικό παρέμεινε στο καλό επίπεδο του 7,3% (2006: 7,1%), κυρίως λόγω της δυνατής εισροής εσωτερικού κεφαλαίου», αναφέρουν οι Fitch, οι οποίοι τονίζουν ότι η συνεχιζόμενη δανειακή επέκταση ίσως ασκήσει πιέσεις στους δείκτες κεφαλαίων εάν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να διατηρήσουν ψηλά επίπεδα δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου».

«Παρά την κρίση στις χρηματαγορές, η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών παραμένει ικανοποιητική. Τέλος του 2007 τα δάνεια τους αντιπροσώπευσαν το 73% των καταθέσεων τους. Επιπρόσθετα, από το 2005 κάποιες τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει τις πηγές κεφαλαίου τους, εκδίδοντας ομολογιακά δάνεια για να βελτιώσουν περαιτέρω τη κεφαλαιακή τους θέση», καταλήγει ο διεθνής οίκος.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |