Monday, May 25, 2009

Σκληρές συστάσεις ΔΝΤ σε Ελλάδα

Σκληρές συστάσεις ΔΝΤ σε Ελλάδα


Ύφεση στην Ελλάδα με το ρυθμό ανάπτυξης να κινείται έως και -2% το 2009 προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεση που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομίας το κλιμάκιο που επί δυο εβδομάδες έλεγχε τα δημόσια οικονομικά μεγέθη της χώρας.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως η ανάκαμψη θα είναι πολύ αργή αν δεν υπάρξουν άμεσα μεταρρυθμίσεις. Το κλιμάκιο, βάσει των στοιχείων που συνέλεξε, θεωρεί πως το έλλειμμα θα φθάσει φέτος το 6% του ΑΕΠ και στο 7% το 2010, αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Ζητάει μόνιμα και σκληρά μέτρα όπως νέο “πάγωμα” μισθών και ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες, ενώ φθάνει να συστήνει αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Για τα πρόσκαιρα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα τους και αναφέρει χαρακτηριστικά τις επιδοτήσεις στα αυτοκίνητα και τις επιχορηγήσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας πως τα μέτρα θα έχουν μικρή επίπτωση στο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ θα επιβαρύνουν σημαντικά το χρέος.

Το ΔΝΤ συστήνει πολυετές πρόγραμμα λιτότητας με σαφή και μετρήσιμο μηνιαίο στόχο, που θα πρέπει να είναι δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ με μόνιμα μέτρα από το 2010. Οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού τονίζουν δε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις κοινωνικών ομάδων για παροχές, δηλαδή να αποφύγει “πακέτα” στήριξης σε επαγγελματίες.

Όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική, το ΔΝΤ συστήνει περαιτέρω αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και “πάγωμα” της προγραμματιζόμενης μείωσης του φορολογικού συντελεστή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι το 2014 και ειδικά έως το έλλειμμα να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το δημόσιο τομέα, το Ταμείο προτείνει συγκράτηση μισθών και συντάξεων και “πάγωμα” των νέων προσλήψεων. Για το συνταξιοδοτικό, το ΔΝΤ τονίζει πως οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις εισφορές για να μην υπάρξουν προβλήματα καταβολής των συντάξεων στις επόμενες γενιές. Ενώ για τις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις συνιστά να δοθεί προθεσμία πέντε ετών για να εξαλειφθούν τα ελλείμματα.

Τι δηλώνει ο Γ. Παπαθανασίου για την έκθεση του ΔΝΤ

Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης συμπερασμάτων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση μελετά και αξιολογεί με προσοχή όλες τις εκθέσεις των Διεθνών Οργανισμών, οι οποίες αφορούν την χώρα μας, ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε με ορισμένες προβλέψεις και εκτιμήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα κριθούν πολλά για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |