Monday, May 25, 2009

Θετικά σχόλια για τις τραπεζικές μετοχές

Θετικά σχόλια για τις τραπεζικές μετοχές


Ως η πλέον «αγαπημένη» ελληνική τράπεζα αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, από τους ξένους οίκους η Εθνική, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει τα μεγέθη πρώτου τριμήνου στις 29 Μαΐου και για τα οποία οι ξένοι αναλυτές διατηρούν την αισιοδοξία τους.

Μάλιστα, χθες, η Citi προχώρησε σε αύξηση της τιμής - στόχου, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την προηγούμενη αναβάθμιση που είχε κάνει, ενώ και η HSBC έπραξε το ίδιο.

Την ίδια στιγμή, η UBS αν και διατηρεί τις πρόσφατες εκτιμήσεις της, που είναι αρκετά συντηρητικές για τη μετοχή, σημειώνει ότι τα μεγέθη της τράπεζας θα είναι πολύ καλύτερα έναντι των ανταγωνιστών.

Citigroup

Ειδικότερα, η Citigroup σε έκθεσή της με τίτλο «Μεγάλη, αναπτυσσόμενη και με ρευστότητα», ανεβάζει την τιμή - στόχο για την Εθνική στα 24 ευρώ, από τα 22 ευρώ πριν, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «αγορά».

Ο οίκος θεωρεί την τράπεζα ως την κορυφαία επιλογή στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και μια από τις πλέον κερδοφόρες στην Ευρώπη, σημειώνοντας τη ρευστότητα του ισολογισμού, την ισχυρή καταθετική βάση, την υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων και την ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση. Μάλιστα, θεωρεί ότι η γεωγραφική διασπορά της δραστηριότητάς της αποτελεί πλεονέκτημα για αυξημένα περιθώρια, απόδοση κεφαλαίων και ανάπτυξη.

Σημειώνει βέβαια ότι τα αποτελέσματα τριμήνου θα επηρεαστούν από τα αδύναμα καθαρά έσοδα από τόκους στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να αντισταθμιστεί από τα πολύ ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους στην Τουρκία, αλλά και από τη διαχείριση ρευστότητας. H Citi προβλέπει ότι, το 2009, η ΕΤΕ θα εμφανίσει καθαρά έσοδα 1,138 δισ. ευρώ, από 1,44 δισ. ευρώ το 2008 και κέρδη ανά μετοχή μειωμένα κατά 23,1%, στα 2,29 ευρώ.

Από την πλευρά της, η UBS αναμένει καθαρά κέρδη της τάξης των 271 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 33% σε σχέση με πέρυσι) για το α' τρίμηνο της Εθνικής, μέγεθος που κρίνεται καλό, εάν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες. Βασικές πηγές της αρνητικής επίδρασης στα κέρδη, εκτιμά η UBS, είναι η συρρίκνωση των spreads καταθέσεων και οι αυξημένες απομειώσεις. Ο οίκος διατηρεί ουδέτερη στάση και τιμή - στόχο στα 17,20 ευρώ, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο οίκος, σε χθεσινή έκθεσή του, επίσης για τη Eurobank [EFGr.AT] διατηρεί «ουδέτερη» στάση και την τιμή - στόχο της στα 7,20 ευρώ. Οι αναλυτές της UBS αναμένουν μειωμένη κατά 65% κερδοφορία, στα 75 εκατ. ευρώ. Βασικές αιτίες το κόστος, οι προβλέψεις και τα αναμενόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

HSBC

Τη διατήρηση των πτωτικών τάσεων στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών σημειώνει σε έκθεσή της η HSBC, κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο οίκος αναφέρει ότι αναμένει μείωση κερδών κατά 39% για φέτος και 35% για το 2010. Οσον αφορά στις συστάσεις του, παραμένει «overweight» για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , «ουδέτερος» για την Alpha Bank [ACBr.AT] , ενώ υποβαθμίζει τις Eurobank και Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] σε «ουδέτερες» και τις Marfin και Πειραιώς σε «underweight».

Ακόμη, αυξάνει την τιμή - στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 21 από τα 20 ευρώ, μειώνει αυτή της Eurobank στα 7,9 ευρώ από τα 9,5 ευρώ, αυξάνει την τιμή για την Κύπρου στα 4,1 από τα 3,3 ευρώ, για την Alpha Bank στα 8,1 ευρώ από τα 5,3 ευρώ, ενώ μειώνει για την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] στα 7,4 ευρώ από τα 8,6 ευρώ και για τη Marfin στα 2,1 ευρώ από τα 2,2 ευρώ.

Standard & Poor's

Χθες, επίσης, η Standard & Poor's προχώρησε σε μείωση της προοπτικής της Marfin Popular Bank και της Egnatia Bank σε «αρνητική» από «σταθερή». Επίσης, ο ξένος οίκος διατήρησε την αξιολόγηση «BBB-» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των δύο τραπεζών και σε Α-3 τη βραχυπρόθεσμη.

Η αναθεώρηση αυτή είναι επακόλουθο της αλλαγής των προσδοκιών της S&P, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μείωση των πιθανοτήτων για έκτακτη στήριξη των τραπεζών από την κυπριακή κυβέρνηση, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου να ξεκινήσει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, με αποτέλεσμα η έδρα του ομίλου να μεταφερθεί στην Αθήνα. Η έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή Κύπρου και της γενικής συνέλευσης των μετόχων δεν έχει δοθεί ακόμη.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |