Wednesday, August 14, 2013

Πρόκληση ή επιτάχυνση τοκετού αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες χρειάζονται φάρμακα για να ξεκινήσει ο τοκετός, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό...
λένε Αμερικανοί ερευνητές. Σε δείγμα 625.000 παιδιών, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα για το θέμα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, έδειξε ότι εάν το νεογέννητο είναι αγόρι έχει 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει αυτισμό. Ωστόσο οι γιατροί δήλωσαν ότι η πρόκληση τοκετού εξακολουθεί να είναι μια ασφαλής, αναγκαία και σωτήρια για τη ζωή ενός μωρού, μέθοδος.

Σύμφωνα με το BBC, η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Γκρέγκορι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνας, έδειξε ότι 13 στα 1.000 αγόρια , και τέσσερα στα 1.000 κορίτσια, που γεννήθηκαν ανέπτυξαν αυτισμό.Το ποσοστό ήταν κατά ένα τρίτο υψηλότερο στα αγόρια, όταν δόθηκαν στην μητέρα τα απαραίτητα φάρμακα για να προκληθεί ή να βοηθηθεί η εγκυμοσύνη, ενώ οι τυχόν επιπτώσεις στα κορίτσια ήταν πιο χαμηλές. Οι επιστήμονες επισήμαναν πως χρειάζονται και άλλες μελέτες για να εξηγηθεί ο ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος αυτισμού, ενώ διευκρίνισαν πως ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαταραχή με ποικίλες αιτίες (γενετικές- κληρονομικές και περιβαλλοντικές).

«Δεν θέλουμε οι μητέρες να πουν ότι κατά κανένα τρόπο δεν θα δεχτούν την πρόκληση του τοκετού, επειδή δεν θέλουν ένα αυτιστικό παιδί. Αυτό θα ήταν τελείως λάθος. Βρήκαμε απλώς μια σχέση και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του θέματος», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Σάιμον Γκρέγκορι.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννιούνται πριν την 34η εβδομάδα της κύησης, έχουν 25% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτισμό. Επίσης οι μητέρες που έχουν διαβήτη, έχουν 23% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό.
Source: http://www.sigmalive.com/lifestyle/health/60220

No comments:

Share |