Tuesday, June 29, 2010

Ευρωζώνη: Άνοδος-έκπληξη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο


Ευρωζώνη: Άνοδος-έκπληξη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η δημοσιονομική κρίση που απειλεί την Ευρωζώνη δεν κατάφερε να μειώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των περισσότερων επιχειρήσεων τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη της νομισματικής ένωσης θα συνεχιστεί.

Σε μηνιαία δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν, ή ESI, ενισχύθηκε στις 98,7 μονάδες από 98,4 μονάδες, εκπλήσσοντας τους αναλυτές που είχαν προβλέψει πτώση στις 98 μονάδες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε από τη σημαντική πτώση που κατέγραψε το Μάιο, όταν οι επιπτώσεις των προσπαθειών της Ευρωζώνης να διασώσει την ελληνική κυβέρνηση άρχισαν να φαίνονται. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στο -17 από 18 το Μάιο, ωθούμενος από την ελαφρώς πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το outlook της οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες και τον περιορισμό των φόβων για την ανεργία.

Ο δείκτης της Κομισιόν για την βιομηχανική εμπιστοσύνη εμφανίστηκε αμετάβλητος στο -6, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο -7, ενώ ο δείκτης των υππηρεσιών ενισχύθηκε στις 4 μονάδες από 3 μονάδες. Ωστόσο, το κλίμα στον κατασκευαστικό κλάδο επιδεινώθηκε, με τον αντίστοιχο δείκτη να περιορίζεται στο -30 από -28.

Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και την Ισπανία ενισχύθηκε μετά τις τρομερές πτώσεις του Μαΐου, ωθούμενο από τον κλάδο των υπηρεσιών και στις δύο χώρες. Στην Πορτογαλία, το οικονομικό κλίμα συνέχισε να αποδυναμώνεται.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης που αναμένεται να πληρώσουν στην περίπτωση που χρειαστούν νέες διασώσεις, το οικονομικό κλίμα ενισχύθηκε στη Γερμανία ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εξαγωγών για τους βιομήχανους, ενώ σημείωσε σημαντική υποχώρηση στη Γαλλία.

Ένας άλλος δείκτης του κλίματος της βιομηχανίας στην Ευρωζώνη – ο δείκτης Business Climate Indicator – εμφανίστηκε αμετάβλητος στο 0,37.


source: capital.gr

No comments:

Share |