Saturday, July 25, 2009

Στην παρουσία όλων των τραπεζών αρχίζει ο διάλογος το Σεπτέμβριο

Στην παρουσία όλων των τραπεζών αρχίζει ο διάλογος το Σεπτέμβριο

Λευκωσία: Με τη συμμετοχή όλων των τραπεζών και στην παρουσία της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και άλλων οργανωμένων φορέων όπως το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ θα ξεκινήσει ο διάλογος για βελτίωση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο Χαρίλαος Σταυράκης ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής του Διοιητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Τραπεζών για τη σύνθεση της σύσκεψης που κάλεσε για έναρξη του προαναφερθέντα διαλόγου σήμερα, δήλωσε πριν από λίγο ότι "η μόνη ανάμειξη του Υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της συζήτησης γύρω από το θεσμικό πλαίσιο της Κεντρικής Τράπεζας ήταν ότι εισάκουσε την παράκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως όπως ξεκινήσει διάλογο με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και την ΚΤ για να βρεθούν εκείνες οι συναινετικές λύσεις που θα μπορούσε να παραμείνει η Μαρφίν Λαϊκή στην Κύπρο χωρίς να υποσκάπτεται με κανένα τρόπο η ανεξαρτησία της ΚΤ, την οποία πρέπει όλοι να σεβόμαστε".

''Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής είχε αποφασίσει να ζητήσει από τον ΥΠΟΙΚ να ξεκινήσει ένα διάλογο με τον κ. Βγενόπουλο και την ΚΤ για να βρεθούν εκείνες οι συναινετικές λύσεις που θα μπορούσε να παραμείνει η Μαρφίν Λαϊκή στην Κύπρο, χωρίς να γίνει καμιά έκπτωση από το καλό εποπτικό πλαίσιο που έχουμε και χωρίς να υποσκάπτεται με κανένα τρόπο η ανεξαρτησία της ΚΤ την οποία πρέπει όλοι να σεβόμαστε'', ανέφερε ο κ. Σταυράκης και πρόσθεσε: ''Αυτή ήταν η μόνη δική μας ανάμειξη, το ότι συμφωνήσαμε με την Επιτροπή Θεσμών και Αξιών και εισακούσαμε την παράκλησή τους να αναλάβουμε αυτό το διάλογο''.

Σημειώνοντας ότι ο Διοικητής της ΚΤ ήταν παρών στη συνεδρία, πρόσθεσε ότι ''αντιλαμβάνομαι ότι σε κάποιο στάδιο αργότερα άλλαξε ιδέα και αποφάσισε ότι δεν θα ήταν σωστό να παρευρεθεί''. ''Είναι απόλυτο δικαίωμα του Διοικητή μας, ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου, να παίρνει εκείνες τις αποφάσεις, τις οποίες κρίνει σωστές για το σύστημα'', ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Σε ερώτηση κατά πόσο η εντολή της Επιτροπής Θεσμών ήταν να γίνει διάλογος στον οποίο να πάρουν μέρος όλες οι τράπεζες και όλοι εμπλεκόμενοι για να γίνει διάλογος για το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «είχαν κληθεί και όλες οι άλλες τράπεζες μέσω του ΓΔ του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλη Καμμά, ακριβώς διότι δεν μπορούσε η πρώτη συνάντηση να είχε δεκάδες άτομα να παρευρίσκονται''. ''Εμείς ακριβώς για να προεκτείνουμε την όλη συζήτηση είχαμε καλέσει και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου για να δούμε το θέμα πιο σφαιρικά και να μην δίδεται η εντύπωση ότι η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο σε θέματα Κεντρικής Τράπεζας'', σημείωσε.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε τέλος ότι στη σύσκεψη που έχει μετατοπιστεί για το Σεπτέμβριο ''όντως θα κληθούν αυτή τη φορά και όλες οι τράπεζες, η κάθε μια ξεχωριστά, και η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ και διάφοροι άλλοι οργανωμένοι φορείς και σίγουρα και η ΚΤ και εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ βεβαίως, για να δούμε εάν υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν βοηθώντας την Κύπρο να γίνει ένα ακόμη καλύτερο χρηματοοικονομικό και διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. ''Σε τέτοιες συσκέψεις είναι γεγονός ότι όλοι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί να μην δίδουμε την εντύπωση ότι με κάποιο τρόπο υποσκάπτεται η ανεξαρτησία των θεσμών'', κατέληξε.


philenews.com

No comments:

Share |