Friday, November 4, 2011

-21% οι πωλήσεις ακινήτων


-21% οι πωλήσεις ακινήτων

Τα προβλήματα ρευστότητας και η μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά συνεχίζουν να στραγγαλίζουν την αγορά ακινήτων, χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα οιαδήποτε σημάδια ανάκαμψης πλην της χθεσινής μείωσης των μεταβιβαστικών τελών.

Οι πωλήσεις υποχωρούν για 15ο συνεχή μήνα, όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου και οι παράγοντες της αγοράς δεν βλέπουν ουσιαστικές πιθανότητες ανάκαμψης, λόγω της στενότητας χρήματος στο τραπεζικό σύστημα.

Πτώση καταγράφεται σε όλες τις πόλεις πλην της Λεμεσού που παρουσιάζει σταθεροποίηση των πωλήσεων στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο περιορίστηκαν στα 565 έναντι 714 τον Οκτώβριο του 2010 σημειώνοντας μείωση της τάξης του 21%.

Το Σεπτέμβριο η μείωση ήταν μικρότερη και ανήλθε στο 11%.

Το δεκάμηνο οι πωλήσεις περιορίζονται στις 5882 έναντι 7160 πέρσι καταγράφοντας ετήσια μείωση 18%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στη Λάρνακα όπου οι πωλήσεις περιορίστηκαν το δεκάμηνο του 2011 στις 847 από 1168 πέρσι, καταγράφοντας πτώση 27%.

Μείωση 26% παρουσιάζεται και στη Λευκωσία με τις πωλήσεις να έχουν πέσει στις 1580 από 2131.

Μείωση 22% καταγράφουν και οι πωλήσεις στην Πάφο, πέφτοντας στις 1043 από 1337 που ήταν πέρσι.

Η μείωση των πωλήσεων στην ελεύθερη Αμμόχωστο φθάνει το 15%, με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 616 από 725 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίθετα στη Λεμεσό, λόγω της ζήτησης από Ρώσους, η μείωση περιορίζεται στο 0,2% με τις πωλήσεις ακινήτων να φτάνουν τις 1796 έναντι 1799 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σχολιάζοντας τη νέα πτώση στα ακίνητα, ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης ανέφερε ότι ήταν αναμενόμενη λόγω της έλλειψης ρευστότητας των τραπεζών και την αβεβαιότητα που υπάρχει γενικά στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, η ψήφιση από τη βουλή της πρότασης νόμου για αναστολή πληρωμής μεταβιβαστικών τελών σε αγοραπωλησίες ακίνητης ιδιοκτησίας για περιπτώσεις που καταβάλλεται ΦΠΑ και μείωση 50% των τελών για περιπτώσεις που δεν καταβάλλουν ΦΠΑ, θα συμβάλει θετικά στην αγορά και ήταν μία από τις εισηγήσεις του Συνδέσμου Εκτιμητών εδώ και τρία χρόνια.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης.

«Η μείωση του ΦΠΑ στο 5% και η πρόταση για μείωση των μεταβιβαστικών τελών είναι δύο μικρές ενέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και τα χαιρετίζουμε».

Τα μέτρα αυτά, είπε, έπρεπε να παρθούν πριν τρία χρόνια.

Τόνισε ωστόσο ότι «τα δύο μέτρα από μόνα τους δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά την αγορά καθώς υπάρχουν ψηλά επιτόκια και αυστηρότερα κριτήρια των τραπεζών για χορήγηση δανείων και υπάρχει ανάγκη να ληφθούν και άλλα μέτρα και να δοθούν κι άλλα κίνητρα». Το μέγιστο πρόβλημα, τόνισε ο κ. Κουρουκλίδης, είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Ο κ. Κουρουσίδης, εξέφρασε και κάποιους προβληματισμούς για τις πρόνοιες του νόμου που ψηφίστηκε χθες.

«Στο νόμο», είπε, «δεν γίνεται αναφορά σε χωράφια αλλά μόνο σε οικόπεδα και κτίρια». Επίσης, σημείωσε, εξαιρούνται τα σπίτια και διαμερίσματα που θα πωληθούν για δεύτερη φορά.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |