Friday, November 4, 2011

Στο ρετιρέ τα κυπριακά επιτόκια


Στο ρετιρέ τα κυπριακά επιτόκια

Χωρίς αντίκρισμα αναμένεται να μείνει η χθεσινή μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ, καθώς τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους για να σταθμίσουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαμορφούμενο περιβάλλον.

Η ΕΚΤ εξέπληξε χθες τις αγορές μειώνοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά εδώ και δύο και πλέον χρόνια.

Η απόφαση λήφθηκε κατά την πρώτη συνεδρία της ΕΚΤ υπό τον νέο πρόεδρο, Mario Draghi, που φαίνεται διατεθειμένος να συμβάλει στην ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας παρά τη διατήρηση του πληθωρισμού σε ψηλότερα επίπεδα από αυτά που η ΕΚΤ θεωρεί αποδεκτά.

Οι εξελίξεις στην Φρανκφούρτη, όμως, ελάχιστα φαίνεται να επηρεάζουν την κατάσταση στην Κύπρο όπου οι τράπεζες άρχισαν ήδη να αυξάνουν τα επιτόκια των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, υπό το βάρος των νέων κεφαλαιακών και μακροοικονομικών δεδομένων που αντιμετωπίζουν.

Η μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί η ελληνική κρίση σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας επιδεινώνουν τις συνθήκες δανεισμού, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες επιχειρούν να διαφυλάξουν ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα.

Δάνεια που δίνονταν προηγουμένως με τυπικές διαδικασίες περνούν πλέον από αυστηρότερο έλεγχο και παραχωρούνται με αυστηρότερους όρους.

Τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν τις επιτοκιακές τάσεις που διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο, όπου τόσο τα δανειστικά όσο και τα καταθετικά επιτόκια παραμένουν στο ρετιρέ της ευρωζώνης.

Τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο αναρριχήθηκαν το Σεπτέμβριο στο ψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, δηλαδή αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Έφθασαν στο 6,69% από 6,66% τον Αύγουστο και 6,04% το Σεπτέμβριο του 2010.

Στην Ελλάδα τα επιτόκια για νέα επιχειρηματικά δάνεια φθάνουν το 6,16% - είναι δηλαδή 53 μονάδες χαμηλότερα από ότι στην Κύπρο.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια έφθασε στο 3,85% έναντι 3,82% τον όγδοο μήνα του 2011.

Τσουχτερά είναι τα επιτόκια και για τα στεγαστικά δάνεια με τις τράπεζες να προχωρούν σε αύξηση των περιθωρίων τους λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν απότομα στο 5,67% από 5,46% τον Αύγουστο και 4,77% τον περσινό Σεπτέμβριο. Είναι το ψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2009 και επίσης το ψηλότερο στην ευρωζώνη.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο στεγαστικών δανείων μειώθηκε στο 4,02% από 4,16%.

Στην Ελλάδα τα νέα στεγαστικά δάνεια παραχωρούνται με επιτόκιο 4,84% και στην Πορτογαλία με 5,16%.

Μικρή αύξηση παρουσιάζεται και στα καταθετικά επιτόκια, που φαίνεται να συνεχίζουν να πιέζονται προς τα πάνω. Οι προοπτικές επιδείνωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών ωθούν τις τράπεζες σε ενίσχυση της καταθετικής τους βάσης, με την προσφορά ψηλότερων επιτοκίων.

Τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο διαμορφώθηκαν στο 4,14% από 4,13% τον Αύγουστο και 3,96% τον περσινό Σεπτέμβριο

Στην Ελλάδα το κόστος άντλησης καταθέσεων ανήλθε στο 4,36% έναντι 4,30% τον Αύγουστο και είναι το ψηλότερο στην ευρωζώνη.

Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος των καταθετικών επιτοκίων για γραμμάτια μέχρι ενός έτους παρέμεινε στο 2,73%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |