Friday, August 29, 2008

Πλέον του 2% ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

Πλέον του 2% ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

ΠΑΝΩ από το 2% - για πρώτη φορά σε μία δεκαετία – αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία καθώς οι τιμές των τροφίμων και της βενζίνης αυξήθηκαν αναγκάζοντας τους καταναλωτές να δαπανήσουν λιγότερα.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, αναρριχήθηκε στο 2,4% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την άνοδό του κατά 1,9% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας στο Τόκυο. Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν 0,5% σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας μείωση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Αργότερα σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πακέτο οικονομικών κινήτρων που περιλαμβάνει στήριξη των νοικοκυριών με μείωση της τιμής ειδών όπως το γάλα, που αυξάνεται ταχύτερα από τους μισθούς. Τον μήνα που πέρασε επιδεινώθηκαν και οι προοπτικές της απασχόλησης, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, ένα ακόμη σημάδι για τους καταναλωτές που είναι ήδη απαισιόδοξοι, τα μέγιστα σε τουλάχιστον 26 χρόνια.

Το γιέν [JPY=X] αναρριχήθηκε στα 109,07 ανά δολάριο στις 11:07 π.μ. στο Τόκυο από 109,53 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων εν μέσω εικασιών ότι εκθέσεις θα δείξουν μείωση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε μισή μονάδα βάσης, στο 1,415%.

Η άνοδος του πληθωρισμού τον Ιούλιο ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2007.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατηρεί τα επιτόκια στο 0,5% από τον διπλασιασμό τους τον Φεβρουάριο του 2007.

Η βιομηχανική παραγωγή σύμφωνα με άλλη έκθεση ανέκαμψε τον Ιούλιο καθώς η ασιατική ζήτηση εξισορρόπησε τη μείωση των εξαγωγών στις ΗΠΑ. Η παραγωγή αυξήθηκε 0,9% από τον Ιούνιο, όταν υποχώρησε 2,2%, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |