Friday, August 29, 2008

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει το αργό

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει το αργό

Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα η τιμή του αργού, μετά τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψε χθες, καθώς ο τυφώνας Gustav πλησιάζει τον Κόλπο του Μεξικού και οι πετρελαιοπαραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων των BP και ConocoPhillips εκκενώνουν τις εγκαταστάσεις τους. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου για το αργό ενισχύεται κατά 1,16% στα 116,93 δολάρια το βαρέλι.

Ο Gustav, ο οποίος αναμένεται να είναι ο χειρότερος τυφώνας μετά τον Κατρίνα αναμένεται να φτάσει στη Λουιζιάνα την επόμενη εβδομάδα και αν τελικά πλήξει τον Κόλπο του Μεξικού αναμένεται να οδηγήσει σε νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Χθες, σημειώθηκε σημαντική αναστροφή του κλίματος, αφού τελικά το αργό κατέγραψε σημαντικές απώλειες, ύστερα από την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) ότι θα αυξήσει την προσφορά πετρελαίου, στην περίπτωση που η τροπική καταιγίδα Gustav προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό.

Το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραψε απώλειες ύψους 2,56 δολαρίων, κλείνοντας στα 115,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κατέγραψε πτώση 1,81% και διαμορφώθηκε στα 111,95 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, όταν οι τυφώνες Ρίτα και Κατρίνα είχαν πλήξει τις εγκαταστάσεις του Κόλπου, η ΙΕΑ είχε διαθέσει μέρος των στρατηγικών της αποθεμάτων, ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία του παγκόσμιου εμπορίου του αργού και υπάρξουν σοβαρές διακυμάνσεις στην τιμή του.

Η τιμή του αργού υποχώρησε και εξαιτίας της σημαντικής αύξησης στα αποθέματα φυσικού αερίου, το «αντίπαλο δέος» του αργού.

Αναλυτικότερα, αύξηση 102 δις κυβικών μέτρων εμφάνισαν τα αποθέματα φυσικού αερίου, την εβδομάδα που έληξε στις 22/8, αφού διαμορφώθηκαν στα 2,757 τρις κυβικά μέτρα. Η μέση αύξηση του 2008 είναι στα 57 δις κυβικά μέτρα. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 102 δις κυβικών μέτρων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |