Friday, July 12, 2013

Ενίσχυση κεφαλαίων Ελληνικής κατά €0,5 δισ.

Την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης κατά περίπου €0,5 δισ. μέσω έκδοσης μετοχών και ανταλλαγής υφιστάμενων αξιογράφων με νέα επιδιώκει η Ελληνική Τράπεζα, με στόχο να υπερκαλύψει τις...
κεφαλαιακές απαιτήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για core tier one 9%. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, το πλάνο αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης της, που οριστικοποιήθηκε χθες, περιλαμβάνει την έκδοση συνήθων μετοχών σε υφιστάμενους μετόχους και νέους επενδυτές για άντληση επιπρόσθετων κεφαλαίων μέχρι €168 εκ. και την ανταλλαγή των υφιστάμενων αξιογράφων και χρεογράφων της τράπεζας με νέα μετατρέψιμα αξιόγραφα κεφαλαίου συνολικής αξίας μέχρι €306 εκ. 

Στους κατόχους των υφιστάμενων μη σωρευτικών μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου θα προσφερθεί μετατρέψιμο αξιόγραφο κεφαλαίου 1 (ΜΑΚ 1) με διαφορετικά χαρακτηριστικά από το μετατρέψιμο αξιόγραφο κεφαλαίου 2 (ΜΑΚ 2) που θα προσφερθεί στους υπόλοιπους κατόχους αξιογράφων κεφαλαίου (2003) και χρεογράφων της τράπεζας. Το ΜΑΚ 1 θα είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμο σε μετοχές πριν από το ΜΑΚ 2 όταν η τράπεζα δεν τηρεί δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων ίσο με τουλάχιστον 9%. 

Επίσης, το πλάνο της τράπεζας περιλαμβάνει την έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου 2 (ΜΑΚ 2) σε ενδιαφερόμενους επενδυτές για άντληση επιπρόσθετων κεφαλαίων. 

Όπως τονίζεται, για την υλοποίηση του πλάνου απαιτούνται ενέργειες που περιλαμβάνουν τη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της τράπεζας και την αύξηση του εγκεκριμένου μετοχικού κεφαλαίου της με σκοπό τη διευκόλυνση της έκδοσης νέων συνήθων μετοχών. 

Λεπτομέρειες και οι κύριοι όροι του πλάνου θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών και το ΔΣ θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων. 

Ο όμιλος έχει υποχρέωση από τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 να διατηρεί σε συνεχή βάση δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων ίσο με τουλάχιστον 9%. 

Το κεφαλαιακό κενό που εντοπίζει η Pimco στην τράπεζα ανέρχεται στα €294 εκ. και με το πλάνο αναδιάρθρωσης, η Ελληνική φαίνεται να στοχεύει στη δημιουργία επιπρόσθετου κεφαλαιακού αποθέματος. 

Στις 31 Μαρτίου 2013, ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 8,3% ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 14,7%. 

Όπως τονίζει η τράπεζα, στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι ενέργειες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της τράπεζας με τους ελάχιστους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να διατηρηθεί η αυτόνομη λειτουργία του ομίλου. 

Αυτήν την ώρα, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Μάκης Κεραυνός και άλλα διευθυντικά στελέχη ενημερώνουν τους δημοσιογράφους για το πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=178173

No comments:

Share |