Friday, August 1, 2008

Περιόρισε τα κέρδη το αργό-Έκλεισε λίγο πάνω από τα 125 δολάρια

Περιόρισε τα κέρδη το αργό-Έκλεισε λίγο πάνω από τα 125 δολάρια

Λίγο πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι, έκλεισε την εβδομάδα το αργό, στον απόηχο των δηλώσεων του Ισραηλινού υποψηφίου πρωθυπουργού Shaul Mofaz, ότι η χώρα του βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Το αργό ενισχύθηκε κατά 1,5% στα 125,10 δολάρια το βαρέλι, καλύπτοντας τις απώλειες της εβδομάδας που μας πέρασε.

Το συμβόλαιο τύπου μπρεντ υποχώρησε οριακά κατά 0,02% στα 123,22 δολάρια.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι την 11η Ιουλίου, όταν και το αργό είχε αγγίξει το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων, υπήρξε παρόμοια ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της MF Global, Michael Fitzpatrick, ο Mofaz έχει και το σθένος και την επιρροή, να κάνει πραγματικότητα αυτά που εξήγγειλε για το Ιράν.

Οι "μεγάλες δυνάμεις" που διαπραγματεύονται με το Ιράν (ΗΠΑ, Ρωσια, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) έδωσαν στην Τεχεράνη προθεσμία δύο εβδομάδων για να απαντήσει με σαφήνεια εάν δέχεται την πρόταση οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας που της έχει γίνει σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των πυρηνικών δραστηριοτήτων της. Η διορία αυτή λήγει κανονικά αύριο Σάββατο και ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ιράν ότι μπορεί να του επιβληθούν και νέες κυρώσεις εάν αρνηθεί την προσφορά.

Το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή πετρελαίου μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, η παραγωγή της οποίας διαμορφώθηκε στα 3,85 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο.

Παρόλα αυτά, έρευνα μεταξύ 29 αναλυτών, έδειξε ότι το 45% εξ’ αυτών εκτιμούν περεταίρω πτώση στην τιμή του αργού μέχρι την 8η Αυγούστου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |