Monday, January 25, 2010

Ποσό €8 δισ. άντλησε το ελληνικό δημόσιο


Ποσό €8 δισ. άντλησε το ελληνικό δημόσιο


Στα επίπεδα των mid-swaps συν 350 μονάδες βάσης τιμολογείται το 5ετές κοινοπρακτικό ομόλογο, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 8 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, με τo μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 6,25%.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για την κοινοπρακτική έκδοση του ελληνικού δημοσίου με τις προσφορές να φτάνουν τα 25 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε κάλυψη 5 φορές του ζητούμενου ποσού.

Σημειώνεται ότι το αρχικό guidance ήταν στις 375 μονάδες βάσης και στη συνέχεια διαμορφώθηκε σε mid-swaps συν 350 με 365 μ.β.

O οίκος Moody’s πάντως, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό CNBC, φέρεται να δήλωσε πως η έκδοση του κοινοπρακτικού ομολόγου δεν αλλάζει την αξιολόγηση που έχει θέσει για τη χώρα μας.

"Μέχρι τώρα το βιβλίο βρίσκεται στα 20 δισ. ευρώ. Έχει πάει πολύ καλά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας", δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος της κυβέρνησης μιλώντας στο Dow Jones Newswires, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα αντλήσει περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Dow Jones μέσα σε μία ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την έκδοση ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι οι Credit Suisse Group, Deutsche Bank AG, Eurobank EFG, Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley και National Bank of Greece.

Η Ελλάδα αξιολογείται "A2" από την Moody΄s Investors Service και "BBB+" από τις Standard & Poor΄s Corp. και Fitch Ratings Inc.

Το Dow Jones Newswires σε δημοσίευμά του με τίτλο "Η Ελλάδα αγοράζει χρόνο με το ομόλογο, αλλά πληρώνει το τίμημα" αναφέρει ότι η σημαντική ζήτηση που καταγράφηκε αποτελεί μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης και αναμένεται να δώσει στην Ελλάδα αρκετά κεφάλαια ούτως ώστε να αποπληρώσει δάνεια τα οποία λήγουν από τώρα έως και τις αρχές Απριλίου. Επιπλέον, αναφέρεται πως η συναλλαγή εκλαμβάνεται και ως ένδειξη ισχύος από τις ελληνικές αρχές, που θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει σε private placement. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ανάλογη κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί από τις αγορές ως προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εκτεθεί άμεσα στις ξένες αγορές.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Στην ανακοίνωσή του σχετικά με το κοινοπρακτικό ομόλογο το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:


"Κατά τη διάθεση του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας, σήμερα, αντλήθηκαν συνολικά 8 δισ. ευρώ, με απόδοση που διαμορφώθηκε στο 6,2%. Σημειώνεται ότι συνολικά κατατέθηκαν προσφορές 25 δισ. ευρώ ανοίγοντας το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελληνική Οικονομία. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010.

Παράλληλα όμως το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο η χώρα μας καλείται να καταβάλει, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Ταυτόχρονα υποδεικνύει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση".

Υπενθυμίζει ότι σε πρωινό δημοσίευμα του με τίτλο "Υπό την πίεση του ταμειακού ελλείμματος η έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου" το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Υπό την πίεση του υψηλού ταμειακού ελλείμματος (12,8% του ΑΕΠ) που κληρονόμησε από το 2009 και με διευρυμένα τα spreads στην δευτερογενή αγορά, το ελληνικό δημόσιο επιχειρεί σήμερα -εκτός απροόπτου- την πρώτη έκδοση πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου, με στόχο να συγκεντρώσει περί τα 5 δισ. ευρώ.

Για την έκδοση, όπως ανακοινώθηκε ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι τα παρακάτω Τραπεζικά Ιδρύματα:
* Credit Suisse
* Deutsche Bank
* Eurobank EFG
* Goldman Sachs International
* Morgan Stanley
* National Bank of Greece

Στην έκδοση θα συμμετέχουν και οι περισσότεροι εκ των βασικών διαπραγματευτών.

Έλληνες τραπεζίτες στη διάρκεια του τελευταίου 48ωρου δεν απέκλειαν πάντως κάποια έκπληξη όσον αφορά το «πώς και πόσο» αυτής της έκδοσης, χωρίς όμως να διευκρινίζουν τίποτα περισσότερο.

Το μεγάλο στοίχημα της έκδοσης είναι η διασφάλιση spread μικρότερου από εκείνου της δευτερογενούς αγοράς στα πενταετή ομόλογα που στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας είχε ξεπεράσει το 5% (ήτοι 512 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών bunds).

Η έκδοση στηρίζεται κυρίως σε ξένες τράπεζες με τις οποίες -όπως αποκάλυψε το «Κεφάλαιο» το Σάββατο- υπήρξε πυρετός διαπραγματεύσεων και συναντήσεων του κ. Παπακωνσταντίνου στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Συμπληρωματική αυτών των επαφών ήταν η συνάντηση του κ. Σαχινίδη την Πέμπτη το βράδυ με Έλληνες τραπεζίτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να διευκρινισθεί το μέγεθος της συμμετοχής τους.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η επιτυχία της έκδοσης σήμερα θα δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό δημόσιο να επανέλθει πολύ γρήγορα με νέα έκδοση.

Το spread της σημερινής έκδοσης επιδιώκεται να είναι μικρότερο ή έστω της τάξης του 3,5%, ήτοι περίπου 350 μονάδες βάσης, με αδιευκρίνιστο το ύψος της προμήθειας για τους βασικούς αναδόχους της έκδοσης.

Η πίεση πάντως για τη συγκέντρωση ταμειακών διαθεσίμων παραμένει ιδιαίτερα υψηλή αν συνυπολογίσει κανείς ότι το 2009 έκλεισε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες με ταμειακό έλλειμμα σύμφωνα με την ΤτΕ ύψους 12,8% του ΑΕΠ ήτοι περίπου 30 δισ. ευρώ...

capital.gr

No comments:

Share |