Wednesday, March 31, 2010

Η Moody΄s υποβαθμίζει πέντε ελληνικές τράπεζες


Η Moody΄s υποβαθμίζει πέντε ελληνικές τράπεζες

Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων των καταθέσεων και της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε συνολικά ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Moody΄s Investors Service.


Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο οίκος προέβη σε αυτήν την κίνηση λόγω της εξασθένισης της χρηματοοικονομικής ισχύς τους και των αναμενόμενων πρόσθετων πιέσεων από τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Οι τράπεζες που επηρεάζονται είναι οι εξής: Εθνική Τράπεζα σε A2 από A1), EFG Eurobank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1), Alpha Bank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1) και Τράπεζα Πειραιώς σε Baa1/Prime-2 από A2/Prime-1).


Η Moody΄s υποβάθμισε επίσης την πιστοληπτική αξιολόγηση και αξιολόγηση καταθέσεων της Emporiki Bank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1, ωστόσο ως αποτέλεσμα της επαναξιολόγησης της πιστωτικής ενίσχυσης που συνδέεται με τη συστημική υποστήριξη του ιδρύματος.


Το outlook και στις πέντε τράπεζες παραμένει αρνητικό.


Η Moody΄s επισημαίνει ότι με την κίνηση αυτή ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των συγκεκριμένων τραπεζών που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου του 2010.

Οι σημερινές αλλαγές στις αξιολογήσεις αντανακλούν το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις αυτού στην ποιότητα παγίων αλλά και τη δυνατότητα παραγωγής κερδοφορίας των τραπεζών. Οι πιέσεις στα μακροοικονομικά θεμελιώδη έγιναν αισθητές το περασμένο έτος και αναμένεται να ενισχυθούν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους”, σημειώνεται στην έκθεση του οίκου.

“Μπορεί τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών να έχουν θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα, οι δημοσιονομικές ωστόσο προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα”.

Η αρνητική ανάπτυξη θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στη μείωση της κερδοφορίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συνεχίζει ο οίκος. H Moody΄s εκτιμά πως η ανοδική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ξεκίνησε το 2008 θα συνεχιστεί το 2010 και πιθανότατα το 2011.


source: capital.gr

No comments:

Share |