Wednesday, December 23, 2009

Δεκαπέντε ταύροι και μία αρκούδα

Δεκαπέντε ταύροι και μία αρκούδα

Μετά από τις λάθος προβλέψεις που είχαν κάνει αρκετοί αναλυτές για το 2009, οι οποίοι φυσικά δεν «είδαν» να έρχεται το ιστορικό ράλι που σημάδεψε την φετινή χρονιά, παραδέχονται το λάθος τους και τονίζουν πως η ανάπτυξη της κερδοφορίας θα ωθήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές ακόμη υψηλότερα το ερχόμενο έτος.



Ετσι, δεκαπέντε συνολικά διεθνείς οίκοι βλέπουν κέρδη το 2010, ενώ μόνο η Morgan Stanley βλέπει κόκκινο στις αγορές. Ο πιο bullish oίκος είναι η Bank of America η οποία τοποθετεί το ράλι του 2010 στο 26%, ενώ κέρδη πάνω του 20% βλέπουν η ING και η Goldman Sachs. Αυτό είναι το συμπέρασμα της δημοσκόπησης που έγινε στα γραφεία 16 διεθνών οικων σε ότι αφορά τις προβλέψεις τους για το νέο έτος.

Ετσι, οι Bank of America, Deutche Bank Credit Suisse, Exane, Goldman Sachs, HSBC, ING, JPMorgan, Natixis , Nomura, RBS, Sal. Oppenheim, Societe Generale, UBS και Unicredit βλέπουν σε μέσο όρο περαιτέρω ράλι της τάξης του 11% στην ευρωπαϊκή αγορά το 2010, ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει πως η απόσυρση των πακέτων στήριξης θα βαρύνει τις μετοχές κι έτσι εκτιμά πως ο δείκτης MSCI Europe, μετά από ένα ράλι που θα τον φέρει στις 1200 μονάδες, θα κλείσει το 2010 στις 1030 μονάδες.

Oπως σημειώνει ο αναλυτής της ΙΝG, κ. Patrick Monen, όλα είναι έτοιμα για να ζήσουμε μία εξαιρετική χρονιά στα χρηματιστήρια το 2010. Oπως προσθέτει, εάν οι κυβερνήσεις αποσύρουν την στήριξή τους, αυτό θα είναι απλά ένα δυναμικότατο σημάδι πως η κρίση είναι πλέον πίσω μας, και αυτό σίγουρα θα λειτουργήσει θετικότατα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

reporter.gr

No comments:

Share |