Thursday, December 2, 2010

Βροχή τα stress tests στις τράπεζες από το Φεβρουάριο


Βροχή τα stress tests στις τράπεζες από το Φεβρουάριο

Τα πράγματα στην Ευρώπη ίσως ήταν διαφορετικά εάν δεν εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης της κρίσης οι κατηγορίες ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες τελικά στηρίχτηκαν στα κρατικά κεφάλαια ενίσχυσης, επιβαρύνοντας τους φορολογουμένους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα από τον Οκτώβριο του 2008 και την έναρξη της τραπεζικής κρίσης έχουν διατεθεί συνολικά 4,589 τρισ. ευρώ ως κρατική βοήθεια. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται μόνο η μεταφορά κεφαλαίων ή προνομιακών δανείων, αλλά και τα εθνικά προγράμματα παροχής εγγυήσεων.

Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν την Κομισιόν να παρατείνει έως το τέλος του 2011 τα έκτακτα μέτρα κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίοι ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σημειώνεται εδώ όμως ότι το 76% των ενισχύσεων παρασχέθηκε με τη μορφή κρατικών δανείων ή εγγυήσεων για τη διατήρηση των διατραπεζικών χρηματοδοτήσεων, το 12% για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το 9% για αναδιάρθρωση τραπεζών.

Μάλιστα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις ιρλανδικές τράπεζες, η Επιτροπή προωθεί νέα σειρά stress tests την περίοδο από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2011, η οποία μάλιστα αναμένεται να είναι περισσότερο αυστηρή σε σχέση με αυτά που έγιναν το καλοκαίρι. Τον Ιούλιο, στο πρώτο τεστ αντοχής που διεξήχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επτά από τις 91 τράπεζες που δοκιμάστηκαν απέτυχαν - πέντε από την Ισπανία, μια από τη Γερμανία και την Ελλάδα αλλά καμιά από την Ιρλανδία. Έκτοτε, σημειώθηκαν τεράστιες απώλειες στον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας και αναγκάστηκε η κυβέρνηση της να ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ.

source: reporter.gr

No comments:

Share |