Wednesday, November 4, 2009

Moody’s: Πατώνουν τα κυπριακά δικαστήρια


Moody’s: Πατώνουν τα κυπριακά δικαστήρια


Στον πάτο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης βρίσκεται η Κύπρος για το νομικό της σύστημα σύμφωνα με σχετικές διαβαθμίσεις των Moody’s που εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα η StockWatch. H Κύπρος βαθμολογείται με «Ε» που είναι η χειρότερη βαθμολογία μεταξύ των 16 χωρών. Μόνο η Μάλτα βαθμολογείται το ίδιο, ενώ «Δ» λαμβάνουν οι Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία.

Η διαβάθμιση του νομικού συστήματος είναι μία από τις παραμέτρους που προσμετρά ο οίκος στην αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας των τραπεζών.


Η συγκεκριμένη παράμετρος λαμβάνει υπόψη το χρόνο που χρειάζεται μια τράπεζα να εκποιήσει ένα ακίνητο.

Το «Ε» δίνεται σε χώρες που χρειάζονται πέραν των πέντε ετών για εκποιήσεις ακινήτων, αντανακλώντας τη βραδύτητα που χαρακτηρίζει το ευρύτερο νομικό σύστημα της Κύπρου

Ως γνωστό, στο κατά πολλούς τριτοκοσμικό σύστημα της Κύπρου έχουν συσσωρευτεί γύρω στις 80 χιλ. υποθέσεις, που χρειάζονται κατά μέσο όρο περισσότερα από τρία χρόνια να εκδικαστούν, θέτοντας υπό σοβαρή αμφισβήτηση της αξιοπιστία του κράτους να απονέμει δικαιοσύνη.

Άλλωστε η Κύπρος έχει καταδικαστεί αρκετές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση υποθέσεων, πληρώνοντας στις πλείστες περιπτώσεις αποζημιώσεις για συμβιβασμό με τους ενάγοντες.

Όπως ανέφερε στη StockWatch, η εισαγγελέας της Δημοκρατίας Μάρω Τσιάππα, «το 2009 έχουν υποβληθεί 14 κατηγορίες, ενώ το 2008 είχαν υποβληθεί άλλες 14 καταγγελίες από τις οποίες συμβιβάστηκαν οι 13, επίσης εκκρεμούσαν άλλες 26 υποθέσεις από το 2006 και έχουν ήδη καταβληθεί οι αποζημιώσεις/πρόστιμα οι οποίες ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ».

Νομοσχέδιο για... αποφυγή ΕΔΑΔ

Λόγω του εξευτελισμού που συνεπάγονται οι εν λόγω καταγγελίες για το εγχώριο σύστημα, η βουλή εξετάζει νομοσχέδιο για αποφυγή εκδίκασης των υποθέσεων αυτών σε διεθνή δικαστήρια.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρος Αρτέμη, «με βάση το νομοσχέδιο που εξετάζει η βουλή όταν κάποιος έχει παράπονο ή ισχυρίζεται ότι καθυστερεί η εκδίκαση της υπόθεσης του ενώπιον του δικαστηρίου τότε θα έχει το δικαίωμα να καταχωρεί εκκρεμούσης της υπόθεσης του, αίτηση ώστε να αποφασιστεί από άλλο δικαστήριο το αίτημα του για καθυστέρηση. Περιλαμβάνει επίσης πρόνοια σύμφωνα με την οποία εάν έχει αποδειχθεί καθυστέρηση στην εκδίκαση μιας υπόθεσης να δίνονται οδηγίες ώστε να επισπεύδεται».

Παράλληλα προνοείται ότι στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ολοκληρωθεί με καθυστέρηση να έχει το δικαίωμα ο παραπονούμενος να κινήσει αγωγή η οποία επίσης θα εκδικάζεται σε δικαστήριο στην Κύπρο ενώ θα έχει και δικαίωμα αποζημίωσης».

Ο κ. Αρτέμη παραδέχθηκε ωστόσο ότι αυτό δεν θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των εκκρεμούντων υποθέσεων.

«Απεναντίας», είπε, «θα επιφορτίσει τα κυπριακά δικαστήρια με επιπρόσθετο βάρος».

«Στο μόνο που θα βοηθήσει είναι στο να μην καταλήγουν οι καταγγελίες στο ΕΔΑΔ εναντίον της Κύπρου και να εκτίθεται η δικαστική εξουσία στους ξένους», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν και πάλι τη νύφη αφού οι υποθέσεις θα επιδικάζονται στα κυπριακά δικαστήρια αντί στο ΕΔΑΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συνδέσμου, Δώρου Ιωαννίδη, ο οποίος αν και χαιρέτησε την κατάθεση και εξέταση από τη βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, επεσήμανε ότι τα προβλήματα των καθυστερήσεων συνεχίζουν να ταλανίζουν τους δικηγόρους. «Πρόκειται για ένα έμμεσο τρόπο να γλιτώσουμε το ρεζιλίκι στην Ευρώπη», επεσήμανε.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι το πάγιο αίτημα των δικηγόρων για στενοτύπηση των πρακτικών έχει πάρει ήδη το δρόμο της επίλυσης αφού μπήκε σε δοκιμαστική βάση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, διαβεβαίωσε ότι στα κονδύλια του 2009 υπάρχει πρόνοια για πρόσληψη 6 νέων δικαστών. «Τέσσερις δικαστές, ένας ανώτερος και ένας πρόεδρος».

Όσον αφορά την ανέγερση του νέου κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας, ο κ. Λουκά παραδέχθηκε ότι το ανέβαλε η κρίση.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |