Tuesday, May 11, 2010

Μ. Βρετανία: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για τη βιομηχανική παραγωγή


Μ. Βρετανία: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για τη βιομηχανική παραγωγή


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η απότομη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Μ. Βρετανία το Μάρτιο, η οποία ωθήθηκε από την αποδυνάμωση της στερλίνας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS ανέφερε ότι η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,3% σε μηνιαία βάση το Μάρτιο – στη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2002, και μεγαλύτερη από την αναθεωρημένη μηνιαία αύξηση του 1,4% το Φεβρουάριο.

Σε ετήσια βάση, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,3% το Μάρτιο, στη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2006 και μεγαλύτερη από τη μηνιαία αύξηση 1,3% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η ONS ανέφερε ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ήταν μεγαλύτερο στο πρώτο τρίμηνο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η υπηρεσία τόνισε ότι «υπολόγισε τον αντίκτυπο της αύξησης του ΑΕΠ βάσει των νέων στοιχείων για τη παραγωγή και εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ του τετάρτου τριμήνου του 2009 και του πρώτου τριμήνου του 2010 θα αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 0,1%».

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής κατά 0,4% σε μηνιαία και 1,6% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αρχικά έδειχναν μηνιαία αύξηση 1,3% και 1,4% σε επίπεδο έτους.

Εκπρόσωπος της ONS τόνισε ότι 12 από τους 13 κλάδους ενισχύθηκαν σε μηνιαία βάση το Μάρτιο, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνει η παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού κατά 4,2%.

Ο ευρύτερος δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε κατά 2% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούλιο του 2002, ενώ είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το Μάρτιο του 2004.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την αύξηση στο 0,5% σε μηνιαία και στο 0,6% σε ετήσια βάση.

source: capital.gr

No comments:

Share |