Tuesday, October 9, 2012

Υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών

Υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών

Οι Moody’s υποβάθμισαν τις πρωινές ώρες τα ratings των κυπριακών τραπεζών εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν €8 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση τους και ότι θα πιεστεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα του ενεργητικού τους.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου έχει υποβαθμιστεί σε caa3 από b3/E+ και το rating για τις καταθέσεις και μη εξασφαλισμένα δάνεια σε Caa1 από Β2, με αρνητικό ορίζοντα.

Η Λαϊκή υποβαθμίστηκε σε caa3 από caa1 και το rating για τις καταθέσεις και μη εξασφαλισμένα δάνεια σε Caa1 από Β3, με αρνητικό ορίζοντα.

Η Ελληνική Τράπεζα υποβαθμίστηκε σε caa2 από b2 και η διαβάθμιση για καταθέσεις σε Β3 από B1 με αρνητικό ορίζοντα.

Οι Moody’s παραθέτουν τρεις λόγους για τις υποβαθμίσεις.

Η πρώτος είναι η εκτίμηση ότι οι τρεις τράπεζες θα χρειαστούν €8 δισ. για να φθάσουν σε core tier 1 10% που είναι συνηθισμένο για χώρες που δέχονται στήριξη.

Οι Moody’s σημειώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τριών τραπεζών σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες, αφού η Τρ. Κύπρου έχει core tier 1 5,1%, η Λαϊκή 4,3% και η Ελληνική 8,3%.

Ο δεύτερος λόγος της υποβάθμισης είναι η διάβρωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών λόγω της κατάστασης σε Κύπρο και Ελλάδα. Ο οίκος εκτιμά περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης λόγω της έκθεσης των τραπεζών στον τομέα ακινήτων και λόγω των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας.

Ο τρίτος λόγος είναι οι πιέσεις ρευστότητας που δέχεται το σύστημα, κυρίως στην Ελλάδα. Η ρευστοτική κατάσταση των δύο μεγάλων τραπεζών έχει επιδεινωθεί λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, ενώ η Ελληνική εξακολουθεί να έχει καλύτερα επίπεδα ρευστότητας, αναφέρεται.

Αν η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών επιδεινωθεί πέραν του κεντρικού σεναρίου των Moody’s και αν αυξηθεί η πιθανότητα Grexit, υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω υποβαθμίσεων.

Αν οι τράπεζες λάβουν την απαραίτητη στήριξη, αν αφαιρέσουν τα υπό αναδιάρθρωση και μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους και αν βελτιώσουν τα κεφαλαιακά τους αναχώματα, τότε αυτό θα μπορούσε, σε βάθος χρόνου, να οδηγούσε σε αναβαθμίσεις των ratings.

source: stockwatch.com.cy
Share |