Monday, December 22, 2008

Ελλάδα: Αυξάνεται στα 1.000 ευρώ το όριο για κατάσχεση

Αυξάνεται στα 1.000 ευρώ το όριο για κατάσχεση
16:43 - 22 Δεκέμβριος 2008
Αυξάνεται από τα 600 στα 1.000 ευρώ το όριο πάνω από το οποίο θα προχωρεί σε κατάσχεση η Εφορία σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου. Την αύξηση του ορίου προβλέπει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στην βουλή δίνοντας έτσι σημαντικές ανάσες στους οφειλέτες που απειλούνταν με κατάσχεση από την Εφορία. Σύμφωνα με την τροπολογία:

1. Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι των 1.000 ευρώ μηνιαίως.

2. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι του 25% αυτών, όμως σε κάθε περίπτωση το εναπομένον ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

3. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη ή μισθό ή ασφαλιστικά βοηθήματα από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Στο κατασχετήριο πρέπει να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζεται ο περιορισμός που τίθεται από το νόμο, ήτοι το ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

4. Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί με το προηγούμενο όριο (πριν την ισχύ του νόμου αυτού) επιτρέπεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη, να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της νέας τροπολογίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |