Monday, December 22, 2008

Ξέμειναν από ρευστό οι τράπεζες

Ξέμειναν από ρευστό οι τράπεζες

Ξέμειναν από ρευστό οι τράπεζες καθώς τα μεγάλα δανειοδοτικά τους ανοίγματα το 2008 και η σχετικά ήπια ροή νέων καταθέσεων δεν αφήνουν παρά ελάχιστα περιθώρια νέων δανειοδοτήσεων. Νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που φέρει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η StockWatch, αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εγχώρια τραπεζική αγορά και προμηνύουν την ενίσχυση των πιέσεων που θα αντιμετωπίσουν το 2009 οι τράπεζες, για άντληση καταθέσεων.

Αν και οι τράπεζες έχουν στα ταμεία τους μεγαλύτερες καταθέσεις από ότι δάνεια, μπορούν να δανείζουν μόνο μέρος αυτών γιατί είναι υπόχρεες να διατηρούν κάποιες από τις καταθέσεις τους για προληπτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, υποχρεούνται από την ΚΤ να διατηρούν το 20% των καταθέσεων τους σε ευρώ και το 70% των καταθέσεων τους σε συνάλλαγμα ως «μαξιλάρι» για περιόδους κρίσης.

Στις αρχές του έτους, για παράδειγμα, οι τράπεζες είχαν μεν καταθέσεις €52,2 δισ. αλλά μπορούσαν να δανείζουν μόλις τα €31,9 δισ. Είχαν ήδη δανείσει €42,1 δισ., δημιουργώντας καθαρό δανειοδοτικό «άνοιγμα» €10,2 δισ. (βλέπε πίνακα).

Σε αντίθεση με την εικόνα που έδιναν κατά καιρούς στις παρουσιάσεις τους, η αναλογία δανείων προς καταθέσεις ήταν 132. Δηλαδή, δάνειζαν €132 για κάθε €100 που είχαν σε καταθέσεις.

Η ταχύρυθμη τους πιστωτική επέκταση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όξυνε το πρόβλημα ρευστότητας. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το δανειοδοτικό άνοιγμα των τραπεζών ανήλθε στα €17,9 δισ. και η σχετική αναλογία έφθασε το 149. Τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών έφθασαν τα €53,9 δισ., ενώ οι καταθέσεις που μπορούν να δανείζουν περιορίστηκαν στα €36,1 δισ.

Λόγω του προβλήματος ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, οι τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν καταθετικά επιτόκια που πλησιάζουν το 7%, παρά το ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μειώθηκε κατά 175 μονάδες βάσης τους τελευταίους μήνες, στο 2,5%. Παρά το δέλεαρ των ψιλών τόκων, τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό 13%. Ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης είναι χαμηλός σε σύγκριση με το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης που ξεπέρασε το 40%.

Το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην τραπεζική αγορά άρχισε τον τελευταίο μήνα να κτυπά και την πραγματική οικονομία, καθώς οι τράπεζες «πάγωσαν» τις χρηματοδοτήσεις νέων projects ζητώντας παράλληλα την εξόφληση παλιών δανείων.

Την περασμένη βδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει γύρω στα €800 εκ. στις τράπεζες για μερικούς μήνες για τόνωση της ρευστότητας. Όπως δείχνουν, όμως, τα στοιχεία, το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά είναι πολύ μεγαλύτερο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |