Monday, December 22, 2008

Πουλιέται η αλυσίδα DIA;

Πουλιέται η αλυσίδα DIA;

Φουντώνουν οι φήμες που θέλουν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ DIA που ανήκει στο ίδιο γκρουπ με αυτό της Carrefour να πουλιέται. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταβίβαση των DIA έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν το γκρουπ, αλλά τώρα είναι πιο έντονο, συμβάλλοντας σε αυτό και το πόρισμα καταπέλτης της Επιτροπής Ανταγωνισμού που της επέβαλε πρόστιμο άνω των 5 εκατ. ευρώ, διότι επέβαλε στους συνεργάτες της τιμή πώλησης των προϊόντων τους. Πηγή από τα ενδότερα του ομίλου υποστηρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και όποια εξέλιξη υπάρξει δεν θα αφορά μόνο την ελληνική αγορά αλλά όλα τα κράτη όπου διατηρεί παρουσία το σήμα DIA. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πιθανότερο είναι να υπάρξει πλήρης απορρόφηση της αλυσίδας από το γκρουπ και αυτό διότι η αλυσίδα DIA αποτελεί έως σήμερα μία ανεξάρτητη με δική της δομή και οργάνωση εταιρεία.

Όμως, συνεχίζει η ίδια πηγή, η προσάρτησή της κάτω από την ομπρέλα του γκρουπ θα συνέβαλε τα μέγιστα στην πορεία της, που εμφανίζει πλέον ως φυσική απόρροια και του ανταγωνισμού που οξύνεται καθημερινώς, σημαντικά προβλήματα. Εικόνα που παρουσιάζεται περίτρανα και στην ελληνική αγορά, καθώς η εταιρεία παρά τα 400 καταστήματα που ελέγχει δεν ξεπερνά σε τζίρο τα 470 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι μολονότι βρίσκεται στην ελληνική αγορά πάνω από 10 χρόνια ακόμη δεν έχει βρει το δρόμο της ανάπτυξης και όπως φαίνεται δύσκολα θα τον ανακαλύψει. Ο καταναλωτής την γνώρισε ως μία hard discount αλυσίδα με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και σήμερα εμπορεύεται ως επί το πλείστον επώνυμα είδη, ενώ τα no name αγαθά αντιπροσωπεύουν το 20%-25% της προϊοντικής της γκάμας.

Στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί να ενσωματωθεί στο γκρουπ Carrefour, αυτό τελικά θα συμβεί εντός του 2009, καθώς και η είσοδος της Aldi θα επιταχύνει τις εξελίξεις στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |