Friday, September 25, 2009

Jumbo: Με το βλέμμα στο εξωτερικό η επόμενη διετία


Jumbo: Με το βλέμμα στο εξωτερικό η επόμενη διετία

Το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού στρέφει η Jumbo διαβλέποντας ότι εκτός συνόρων δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης, έναντι της ελληνικής αγοράς η οποία πλήττεται από την κρίση. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Απόστολος Βακάκης, μιλώντας στο Capital.gr μετά την ανακοίνωση των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση 2008-2009, τόνισε πως «είναι προφανές ότι η διεθνής οικονομική κρίση μόλις τώρα κτυπά την πόρτα της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό η Jumbo κατά τα επόμενα 2 χρόνια θα εντείνει τις προσπάθειες της στις αγορές του εξωτερικού».

Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των στρατηγικών σχεδίων της εταιρείας για το επόμενο διάστημα, ο κ. Βακάκης σημείωσε: «δίνουμε έμφαση στη Βουλγαρία και την Κύπρο όπου οι δραστηριότητές μας παρουσιάζουν ακόμη και σήμερα διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης».

Το δίκτυο του Ομίλου αποτελείται σήμερα από 44 καταστήματα εκ των οποίων τα 41 στην Ελλάδα, τα 2 στην Κύπρο και το 1 στη Βουλγαρία.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου για τη νέα χρήση 2009-2010 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της Jumbo που συνοδεύει τα ετήσια αποτελέσματα, στο τρέχον οικονομικό έτος, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του, νέο ιδιόκτητο κατάστημα στην περιοχή της Φιλιππούπολης (Plovdiv) συνολικής επιφάνειας περίπου 13,5 χιλ. τ.μ. περίπου. Θα είναι το δεύτερο υπερ-κατάστημα της Jumbo στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την διοίκηση, «τo πρώτο κατάστημα μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας συνεχίζει να παρουσιάζει εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Η εταιρεία τον περασμένο Ιούλιο προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ στην θυγατρική της Jumbo EC.B, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επέκταση στη Βουλγαρία με επενδύσεις σε ανέγερση κτηρίων σε γη ιδιοκτησίας της.

Για την Κύπρο στόχος της Jumbo είναι η λειτουργία δύο ακόμα καταστημάτων τα επόμενα δύο χρόνια. Η θυγατρική εταιρεία Jumbo Trading Ltd διαθέτει σήμερα 2 καταστήματα στην Κύπρο (1 στη Λευκωσία, και ένα 1 στη Λεμεσό).

Στα σχέδια της εταιρείας παραμένει και η δραστηριοποίηση στην αγορά της Ρουμανίας. Εκεί ο όμιλος διαθέτει οικόπεδο συνολικής έκτασης περίπου 47.000 τ.μ. στο Βουκουρέστι για μελλοντική εκμετάλλευση.

Η Jumbo εξακολουθεί να παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς και στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης (1/7/2009 – 30/6/2010). Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη «σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, τα μέχρι σήμερα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι θα ανταποκριθούμε στις προβλέψεις μας για ρυθμό ανάπτυξης 8%».

Για την ελληνική αγορά στόχος της εταιρείας είναι η λειτουργία ενός ακόμη υπερ- καταστήματος. Έτσι στην τρέχουσα χρήση, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του, το νέο ιδιόκτητο κατάστημα στην Πρέβεζα συνολικής επιφάνειας περίπου 7 χιλ. τ.μ.

Βασική επιδίωξη της εταιρείας συνεχίζει να αποτελεί η διατήρηση και περαιτέρω ισχυροποίηση του ισχυρού σήματος «Jumbo», η ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στη λιανική πώληση παιχνιδιών, ειδών βρεφανάπτυξης, ειδών δώρων, βιβλιοχαρτοπωλείου κλπ.

Όπως τονίζεται στην ετήσια οικονομική έκθεση, άμεση προτεραιότητα της εταιρείας συνεχίζει να αποτελεί η επέκταση και βελτίωση του δικτύου διάθεσης, ο εμπλουτισμός της ποικιλίας των εμπορευομένων προϊόντων της με βάση τις εξελίξεις και τις τάσεις της ζήτησης στην αγορά των παιχνιδιών, η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της και οι εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές των προϊόντων της. Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Ομίλου για τους στόχους του, σύμφωνα με τη διοίκηση, παραμένει, η υγιής χρηματοοικονομική του διάρθρωση και αύξηση της κερδοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι για την οικονομική χρήση 01/07/2008-30/06/2009 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 467,81 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15,81%. Στο ίδιο διάστημα τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 95,74 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα σε ποσοστό 16,03%.

capital.gr

No comments:

Share |