Friday, September 25, 2009

Εβδομαδιαία «βουτιά» 8,4% για το αργό


Εβδομαδιαία «βουτιά» 8,4% για το αργό

Λίγο πάνω από τα 66 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σημειώνοντας μικρή ανοδο, ανακάμπτοντας έτσι από τα χαμηλά δύο μηνών που «άγγιξε» κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Αναλυτικά, το αργό για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου κέρδισαν 0,2% στα 66,20 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά το αργό βρέθηκε στα 66,70 δολάρια, έπειτα από πτώση 4,5% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου. Από την αρχή της εβδομάδας το αργό «έχασε» 8,4%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τις 10 Ιουλίου.

Επιπλέον, σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προχώρησε η Goldman Sachs για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και για το έτος 2010. Η Goldman κτιμά ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δ΄ τρίμηνο και στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2010.

«Οι μόνιμες συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης είναι ηπιότερες από αυτό που περιμέναμε. Ως αποτέλεσμα, αρχίζουμε και πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη ξεκινά από υψηλότερο επίπεδο,» τονίζει ο αναλυτής της Goldman, Jeffrey Currie.

Παρόλα αυτά, η Goldman διατήρησε την τιμή-στόχο αμετάβλητη, καθώς θεωρεί ότι η υψηλότερη ζήτηση έχει συνοδευτεί από μεγαλύτερη προσφορά, ειδικότερα από τη Ρωσία και την υπόλοιπη πρώην σοβιετική ένωση, όπου η προσφορά φτάνει τα 650.000 βαρέλια την ημέρα. Ως εκ τούτου, η Goldman αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια προσφορά σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό με την παγκόσμια ζήτηση.

Επιπλέον, η Goldman διατήρησε την τιμή-στόχο για το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) στα 85 δολάρια το βαρέλι για το τέλος του έτους, ενώ αναμένει να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι το 2010.

reporter.gr

No comments:

Share |