Friday, September 25, 2009

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές


Σημαντικές απώλειες για το δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία ο οποίος ολοκληρώνει τις συναλλαγές στο -2,64%, ενώ στην πλειονότητα τους τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολουθούν εμφανίζοντας αρνητικά πρόσημα. Οι σημερινές συναλλαγές επηρεάστηκαν αρνητικά και από τη δεύτερη στη σειρά ημέρα απωλειών για τη Wall Street, καθώς απογοητευτικά ήταν τα μάκρο από τις ΗΠΑ για την αγορά κατοικίας, ενώ η Fed ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το ύψους των κεφαλαίων που διαθέτει μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας.

“Έχουν κάνει την εμφάνιση τους ορισμένα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και συζητήσεις για στρατηγικές εξόδου από τα μέτρα στήριξης. Η αγορά ανησυχεί ότι η απόσυρση των μέτρων θα είναι πρόωρη και ότι η ανάκαμψη θα απειληθεί”, υποστηρίζει ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της AMP Capital Investors.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, στην αγορά του ποσοστού της ING στην κοινοπραξία τους στους τομείς ασφαλειών ζωής και διαχείρισης περιουσιών προχωρά η Australia and New Zealand Banking Group έναντι 1,5 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά της αυστραλιανής τράπεζας από το 2003, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει καταβολή μετρητών για το 51% του ποσοστού της ING στην κοινοπραξία ING Australia και ING New Zealand. Η ολλανδική ING θα σημειώσει κέρδη της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από την πώληση.

Η ING, η οποία αναζητά τρόπους να συγκεντρώσει κεφάλαια για την αποπληρωμή των κυβερνητικών κεφαλαίων στήριξης, και η ANZ συγχώνευσαν τα τμήματα ασφαλειών ζωής και διαχείρισης περιουσιών στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία το 2002, ενώ τα τμήματα απασχολούν 2.700 υπαλλήλους.

Εξάλλου, στο Τόκιο η μετοχή της Japan Airlines σημείωσε σημαντική πτώση της τάξης του 15,79% καθώς χθες η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, βάσει εσόδων, ζήτησε από την κυβέρνηση ένα τέταρτο στη σειρά “πακέτο” ενίσχυσης. Σήμερα, το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι συγκρότησε ομάδα ειδικών για την κατάρτιση σχεδίου αναδιάρθρωσης της Japan Airlines έως το τέλος Νοεμβρίου.

Στο ταμπλό, ο MSCI Asia-Pacific, υποχώρησε σε ποσοστό 1,1% στις 117,37 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,8% αυτή την εβδομάδα και σημειώνει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα ενός μήνα.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκληρώνει τις συναλλαγές διαμορφούμενος στις 10.265,98 μονάδες, με πτώση της τάξης του 2,64%.

Στην Κίνα, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,14%, ενώ ο Shenzhen Composite καταγράφει κέρδη 0,19%. Ο ευρύτερος CSI 300 κινείται σε αρνητικό έδαφος στο -0,12%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 0,56%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύεται σε ποσοστό 0,29%.

Ο Kospi στη Νότια Κορέα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 0,14%, ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται πτωτικά κατά 0,19%. Στην Σιγκαπούρη ο Straits Times ενισχύεται κατά 0,09%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX έκλεισε με κέρδη 0,26%, ενώ ο ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία βρέθηκε να υποχωρεί κατά 0,61%.

capital.gr

No comments:

Share |