Friday, September 25, 2009

BOCY: Μουδιασμένοι οι ξένοι θεσμικοί


BOCY: Μουδιασμένοι οι ξένοι θεσμικοί


Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει η συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Κύπρου, υστερώντας σημαντικά από τα επίπεδα που είχε φθάσει τον Οκτώβριο του 2007, όταν η μετοχή της είχε πλησιάσει τα €13,50. Τα τελευταία στοιχεία από το μετοχολόγιο της Τράπεζας δείχνουν τη μουδιασμένη επιστροφή μεγάλων ταμείων του εξωτερικού στο μετοχικό της κεφάλαιο, παρά τη βελτίωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Πριν δύο περίπου χρόνια, οι ξένοι θεσμικοί κατείχαν το 35% των μετοχών της Τράπεζας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό αυτό περιορίστηκε στο τέλος Αυγούστου στο 20,1%.


Το Μάιο μετά από μήνες έντονων ρευστοποιήσεων, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής ξένων. Έφθασε το 21,29% από 17,42% τον Απρίλιο. Η βελτίωση αποδόθηκε κυρίως στην εισδοχή της μετοχής της τράπεζας στο δείκτη MSCI Greece. Μετά την εισδοχή στο δείκτη, το ποσοστό συμμετοχής των ξένων μειώθηκε απότομα στο 19%.

Τους τελευταίους δύο μήνες οι ξένοι θεσμικοί είναι καθαροί αγοραστές.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι η μόνη από τις κυπριακές τράπεζες που παραχωρεί στοιχεία για τη σύνθεση του μετοχολογίου της σε συστηματική βάση.

Στους δέκα μεγαλύτερους ξένους θεσμικούς επενδυτές της Τράπεζας βρίσκεται το Lone Pine Capital (4,04%), η MFS (1,93%), τα ταμεία των τραπεζών Barclays (0,85%), η HSBC (0,68%), η Vanguard (0,57%) και το ταμείο της Σαουδαραβικής Νομισματικής Αρχής (0,36%).

Οι δέκα μεγαλύτεροι θεσμικοί της τράπεζας έχουν μερίδιο 11% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Πέραν του 20,1% που έχουν ξένοι θεσμικοί, άλλο 2,2% κατέχουν έλληνες θεσμικοί επενδυτές ενώ 14% κατέχεται από κυπριακά ταμεία.

Το υπόλοιπο 63,7% της Τράπεζας ανήκει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |