Friday, May 29, 2009

Βελτίωση κλίματος, όχι στην Κύπρο

Βελτίωση κλίματος, όχι στην Κύπρο



Βελτιώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα το οικονομικό κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν παρέλθει. Αντίθετα, στην Κύπρο καταγράφεται υποχώρηση των οικονομικών προσδοκιών μετά τις αναπροσαρμογές από την ΕΕ στοιχείων του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε το Μάιο κατά 2,8 μονάδες στην ΕΕ και 2,1 μονάδες στην ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 66,7 και 69,3 μονάδες αντίστοιχα. Στην ΕΕ, το οικονομικό κλίμα είναι το ψηλότερο που καταγράφεται από το Νοέμβριο του 2008 και στην ευρωζώνη από το Δεκέμβριο του 2008.

Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο (+4 μονάδες στην ΕΕ, +5 μονάδες στην ευρωζώνη) και τη βελτίωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες (+4 μονάδες στην ΕΕ, +1 μονάδα στην ευρωζώνη). Μικρή αύξηση 2 μονάδων και 1 μονάδας στην ΕΕ και ευρωζώνη αντίστοιχα, σημειώθηκε στο δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία. Αντίθετα, το κλίμα στις κατασκευές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησαν στην ΕΕ κατά 1 και 2 μονάδες αντίστοιχα και παράμεινε σταθερό στην ευρωζώνη.

Στην Κύπρο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Μάιο στις 61,7 μονάδες από 65,7 μονάδες τον Απρίλιο και 55 μονάδες το Μάρτιο.

Η πτώση αποδίδεται στη βιομηχανία, όπου καταγράφεται επιδείνωση 8 μονάδων, από -8 σε -16. Βελτίωση καταγράφεται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (από -41 σε -38), το λιανικό εμπόριο (από -29 σε -25) και τις κατασκευές(από -45 σε -39), ενώ η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη στις προσδοκίες που αφορούν τις υπηρεσίες (-13).

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |