Saturday, May 30, 2009

Επιστρέφουν στα κέρδη οι εισηγμένες με €1,3 δισ.

Επιστρέφουν στα κέρδη οι εισηγμένες με €1,3 δισ.

Σε επίπεδα καλύτερα απ' ό,τι αρχικά αναμένονταν διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο πρώτο τρίμηνο του 2009, «φρενάροντας» σε σημαντικό βαθμό την έντονα πτωτική πορεία που «κληροδότησε» το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 274 εισηγμένων που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα συνολικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,36 δις. ευρώ εμφανίζοντας πτώση 47%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί αναλυτές περίμεναν το πρώτο τρίμηνο του 2009 να είναι χειρότερο από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, όταν οι εισηγμένες είχαν παρουσιάσει συνολικές ζημιές της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, προκύπτει ότι η αναλογία κερδοφόρων-ζημιογόνων εταιρειών διαμορφώθηκε στο 53/47 την χειρότερη που έχει παρατηρηθεί στην ελληνική αγορά. Ουσιαστικά μόλις το 25% των εταιρειών κατάφεραν να βελτιώσουν την εικόνα τους σε σχέση με πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών των 274 εισηγμένων που ανέλυσε η Πήγασος, χωρίς να συνυπολογίζονται έσοδα από τις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου, διαμορφώθηκαν στα 18,8 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 11,5%.Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) την ίδια στιγμή διαμορφώθηκαν στα 2,85 δις. ευρώ σημειώνοντας πτώση -3,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά κέρδη, αν αφαιρεθούν οι τράπεζες διαμορφώνονται στα 852 εκατ. ευρώ μειωμένα όμως κατά 40%.

Κλάδοι που ξεχώρισαν

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σημαντική επιβάρυνση στην διαμόρφωση της συνολικής εικόνα της αγοράς επέφερε ο κλάδος των εταιρειών συμμετοχών, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της MIG αλλά και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Αντίθετα θετικά λειτούργησε το γεγονός ότι ο κλάδος των επενδυτικών εταιρειών μείωσε κατά 80% περίπου τις περσινές ζημιές, αλλά και τα πολύ καλά μεγέθη που σημείωσαν οι εταιρείες ΔΕΗ, ΟΤΕ [OTEr.AT] και ΟΠΑΠ. Αποτέλεσμα της καλής πορείας αυτών των εταιρειών ήταν τα κέρδη των εταιρειών του FTSE 20 να ξεπεράσουν τα 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η μικρή ελίτ των εισηγμένων εξακολουθεί να αποτελεί την ατμομηχανή των κερδών, η οποία όμως «φρενάρεται» από την κακή πορεία της περιφέρειας του Χ.Α.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |