Saturday, May 30, 2009

Από το trading το 80% των καθαρών κερδών των τραπεζών

Από το trading το 80% των καθαρών κερδών των τραπεζών

Στα 296 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη των τραπεζών από χρηματοοικονομικές πράξεις, το οποίο ως ποσοστό ξεπερνάει το 80% των καθαρών κερδών του α΄ τριμήνου. Αυτό δείχνει ότι οι τράπεζες κατάφεραν να βρουν εναλλακτικές πηγές εσόδων και να καλύψουν μεγάλο μέρος των εσόδων από τόκους αλλά και λόγω αυξημένων προβλέψεων. Το παραπάνω ποσό αθροίζουν οι τράπεζες Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Κύπρου, Marfin Popular Bank, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εμπορική (δεν περιλαμβάνεται η Εθνική που δεν είχε ανακοινώσει μέχρι χθες αποτελέσματα).

Τα περισσότερα κέρδη από τις συγκεκριμένες πηγές σε απόλυτο νούμερο αλλά και ως ποσοστό των καθαρών τους κερδών είχαν Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Eurobank και Marfin Popular Bank.

Από τους ισολογισμούς προκύπτει επίσης ότι οι περισσότερες τράπεζες είχαν απώλειες στα καθαρά έσοδα από τόκους με εξαίρεση την Αγροτική, που είδε τα έσοδα από τη συγκεκριμένη βασική πηγή να αυξάνονται κατά 8,9%.

Το γεγονός αποδίδει την μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και επίσης δείχνει την ανάγκη των τραπεζών να «κρατήσουν» τους πελάτες τους.

Τις περισσότερες απώλειες σε τόκους έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου είχαν η Εμπορική Τράπεζα (28,8%) και η Marfin Popular Bank (28%). Τις μικρότερες ήτοι ποσοστό μικρότερο του 10% είχαν: το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 9,3%, η Alpha Bank 8,9%, η Τράπεζα Πειραιώς 4%, η Eurobank 3,9% και η Τράπεζα Κύπρου 2%.

Επίσης πτώση σημείωσαν και τα έσοδα από προμήθειες με εξαίρεση την Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Κύπρου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |