Thursday, December 23, 2010

Moody’s: Δεκαπλάσιες οι τράπεζες


Moody’s: Δεκαπλάσιες οι τράπεζες


Το μεγάλο μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού κλάδου σε σχέση με την οικονομία της χώρας υπογραμμίζει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο εποπτικό πλαίσιο της Κύπρου.

Στην έκθεσή του, που συνέπεσε με τη χθεσινή υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από τους Fitch, ο οίκος Moody’s προχωρεί σε χαρτογράφηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου επαναλαμβάνοντας σε αρκετά σημεία τα μεγάλα τους μεγέθη.

Οι Moody’s σημειώνουν ότι το συνολικό ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών είναι περίπου 10 φορές το κυπριακό ΑΕΠ, πολύ ψηλό σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ενεργητικό των τραπεζών φθάνει τα €176,3 δισ. Εάν εξαιρεθούν οι εργασίες των τραπεζών στο εξωτερικό, το ενεργητικό είναι 7,6 φορές το ΑΕΠ και 4 φορές το ΑΕΠ εάν εξαιρεθούν επίσης οι θυγατρικές των ξένων τραπεζών.

Τα συνολικά δάνεια των τραπεζών (εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων των τραπεζών στο εξωτερικό), ανήλθαν στο 340% του ΑΕΠ της χώρας το 2009 σε σχέση με μέσο όρο 140% στην ευρωζώνη.

Εποπτεία

Ο οίκος σημειώνει ότι μεγάλος μέρος των καταθέσεων που υπάρχουν στο σύστημα προέρχονται από ξένους και θεωρεί τους αυστηρούς κανόνες προληπτικής ρευστότητας που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα, ως σημαντικό μέτρο προστασίας του συστήματος από μαζικές αναλήψεις.

Αν και θεωρεί την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ικανοποιητική – σημειώνοντας τη διεθνή πείρα του διοικητή – δεν παραλείπει να σημειώσει σημαντικά σημεία που χρίζουν βελτίωσης.

Όπως και το IMF, οι Moody’s θεωρούν ότι η διπλή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος – τραπεζών και ΣΠΙ – εμπεριέχει κινδύνους, γιατί τα ΣΠΙ λειτουργούν με διαφορετικά κριτήρια.

Οι Moody’s θεωρούν επίσης προβληματικό το χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Κεντρική Τράπεζα, γιατί κρύβει την πραγματική ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.

«Σε σχέση με συγκεκριμένα εποπτικά θέματα, πιστεύουμε ότι είναι ανεπαρκές να μην κατηγοροποιούνται τα καθυστερημένα δάνεια ως μη εξυπηρετούμενα όταν είναι πλήρως καλυμμένα με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Αυτό κρύβει την κακή ποιότητα και καθιστά τις τράπεζες εξαρτώμενες σε μη ρευστοποιήσιμες εξασφαλίσεις (ακίνητα)», αναφέρουν.

Την κατάσταση περιπλέκει και το νομικό σύστημα, που αποτρέπει τις γρήγορες εκποιήσεις ακινήτων και καθυστερεί την απονομή δικαιοσύνης. Οι Moody’s βαθμολογούν το νομικό σύστημα της Κύπρου με Ε, με το χαμηλότερο δυνατό βαθμό.

Παρά τη βελτίωση που έχει προκύψει στο εποπτικό σύστημα μετά το 2004, οι Moody’s σημειώνουν ότι το σύστημα παραμένει «αδοκίμαστο».


source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |