Wednesday, October 22, 2008

"Βουτιά" σε ευρώ, στερλίνα

"Βουτιά" σε ευρώ, στερλίνα


Κάτω από τα 1,28 δολάρια υποχώρησε για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2006 το ευρώ, ενώ η λίρα βρέθηκε σε χαμηλό πενταετίας έναντι του δολαρίου, λόγω των αυξημένων πεποιθήσεων πως οι Κεντρικές Τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου θα αναγκασθούν να μειώσουν περαιτέρω το ύψος των επιτοκίων για να αποτρέψουν τη διολίσθηση των οικονομιών τους σε ύφεση.

Παράλληλα, το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας έναντι του γεν, καθώς η σημερινή βουτιά του ιαπωνικού χρηματιστηρίου μείωσε τη ζήτηση για πάγια υψηλότερων αποδόσεων που χρηματοδοτούνται με δάνεια από την Ιαπωνία (carry trade). Ωστόσο, ο "νικητής" στην ισοτιμία στερλίνας ευρώ αποδείχθηκε το ευρώ, μετά τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King πως το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται μάλλον σε ύφεση.

Το ευρώ υποχώρησε στα 1,2743, προτού βρεθεί εκ νέου πάνω από τα 1,2830 δολάρια / ευρώ από 1,3063 δολάρια / ευρώ χθες. Το ευρώ έφθασε έως τα 127,01 γεν, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2004 για να επανέλθει στα 128,09. Το γεν ενισχύεται 0,7% έναντι του δολαρίου στα 99,65 γεν / δολάριο. Η στερλίνα διολισθαίνει 2,18% στα 1,6325 δολάρια / στερλίνα, έχοντας υποχωρήσει έως τα 1,6203 δολάρια / στερλίνα, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2003, από τα 1,6706 δολάρια / στερλίνα χθες. Παράλληλα, το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί για τρίτη ημέρα έναντι του ευρώ, αλλάζοντας χέρια στις 78,95 πέννες.

Σημαντικές πιέσεις στο πετρέλαιο

Κάτω από τα 69 δολάρια βρέθηκε προς στιγμήν η τιμή του αργού τύπου light, sweet, μετά τη σημαντική ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας.

Οι εκτιμήσεις πως ο OPEC θα μειώσει την παραγωγή από ένα έως τρία εκατ. μετοχές φαίνεται να αντισταθμίζονται από τις ενδείξεις πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με βαθιά ύφεση, και πως οι συνεχείς παρεμβατικές ενέργειες από την Fed δεν θα καταφέρει να αποτρέψει τον κίνδυνο της ύφεσης που απειλεί την αμερικανική οικονομία εδώ και 15 περίπου μήνες.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος του OPEC στη Βιέννη, με το γενικό γραμματέα του OPEC να δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία απόφαση για τη μείωση της παραγωγής μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει πλεόνασμα της παραγωγής στο τέλος του έτους, και στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2009. «Ο OPEC θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει την αγορά, αλλά ίσως και να μην είναι σε θέση να το κάνει», συμπλήρωσε.

Η τιμή του αργού τύπου light, sweet Δεκεμβρίου υποχωρεί 3,51% στα 69,65 δολάρια το βαρέλι, έχοντας βρεθεί να έως τα 68,9 δολάρια ενώ η τιμή του brent χάνει 3,2% στα 67,49 δολάρια το βαρέλι.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |