Wednesday, October 22, 2008

Αντιμέτωπη με την χρεοκοπία η Αργεντινή;

Αντιμέτωπη με την χρεοκοπία η Αργεντινή;

Η απόφαση της Προέδρου της Αργεντινής Cristina Fernandez να κατασχέσει η κυβέρνηση 29 δισ. δολάρια από τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας, έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στις αγορές σήμερα, αυξάνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις ότι η χώρα οδεύει προς χρεοκοπία για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.
Η επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι η εν λόγω απόφαση θα πλήξει περαιτέρω τις αγορά που ήδη υποφέρουν από την χαμηλή ανάπτυξη και τις πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Από την πλευρά τους, τα εργατικά συνδικάτα χαιρέτισαν την απόφαση σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα «διασωθούν» οι συντάξεις των πολιτών εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Χθες και πριν γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Αργεντινής σημείωνε απώλειες 11%, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας ενισχύονταν άνω του 24%.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της χώρας να αναλάβει τον έλεγχο των 10 funds, συμπεριλαμβανομένων μονάδων της HSBC Holdings και της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Κογκρέσου.

Η Πρόεδρος Fernandez δήλωσε χθες ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη και την προστασία του τραπεζικού συστήματος από την κρίση.

Οι ανάγκες δανεισμού της Αργεντινής εκτιμάται πως το επόμενο έτος θα αυξηθούν έως και κατά 14 δισ. από τα 8 δισ. του 2008, σύμφωνα με την καναδική RBC Capital Markets.

REPORTER.GR

No comments:

Share |