Monday, April 6, 2009

Ευρωζώνη: Ετήσια πτώση- ρεκόρ των λιανικών πωλήσεων Φεβρουαρίου

Ευρωζώνη: Ετήσια πτώση- ρεκόρ των λιανικών πωλήσεων Φεβρουαρίου


Πτώση- ρεκόρ κατέγραψαν σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις των 16 κρατών- μελών της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο, καθώς φαίνεται ότι οι περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας έχουν καταστήσει περισσότερο επιφυλακτικούς τους καταναλωτές ως προς τις δαπάνες τους.

Αναλυτικά, ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 4% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως η πτώση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των μέσων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για μείωση των πωλήσεων κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 2,5% σε ετήσια.

Τον Ιανουάριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν σημειώσει άνοδο 0,1% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ τα ετήσια στοιχεία αναθεωρήθηκαν για να εμφανίσουν μείωση 1,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2008 από μείωση 2,2% αρχικά.

Τα στοιχεία αντανακλούν την αυξημένη επιφυλακτικότητα των καταναλωτών του μπλοκ εν μέσω αναρρίχησης της ανεργίας σε υψηλό σχεδόν τριών ετών στο εξεταζόμενο διάστημα.

Συνολικά, για τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πωλήσεις υποχώρησαν 1,2% σε μηνιαίο επίπεδο και 3,4% σε ετήσιο. Και εδώ τα ετήσια στοιχεία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση από την αρχή καταγραφής των πωλήσεων το 2000.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |