Friday, August 22, 2008

O Bernanke έριξε το πετρέλαιο και ανέβασε το δολάριο

O Bernanke έριξε το πετρέλαιο και ανέβασε το δολάριο

Στοπ στο ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων ημέρων του αργού έβαλαν αφενός οι δηλώσεις του προέδρου της FED Ben Bernanke, για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ως το τέλος του 2008, και αφετέρου η ανοδος ύψους 0,9% που κατέγραψε το δολάριο. Επίσης, στην αποκλιμάκωση του αργού συνέβαλλε το γεγονός ότι η Τουρκία απεκατέστησε την ροή πετρελαίου από τον αγωγό της Κασπίας Θάλασσας που είχε κλείσει εξαιτίας φωτιάς.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου για το αργό υποχώρησε κατά 5,4% κλείνοντας στα 114,59 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογες απώλειες 5,25% κατέγραψε το αντίστοιχο συμβόλαιο τύπου μπρεντ κλείνοντας στα 116,04 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή της βενζίνης βρέθηκε κατά 6% χαμηλότερα, στα 2,8622 δολάρια το γαλόνι.

Ο αγωγός Baku-Tbilisi-Ceyhan, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Γεωργίας στην τουρκική ακτή, ανέκτησε την κανονική του αρχή, μετά από τη φωτιά που είχε διακόψει τις εξαγωγές νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,9% στα 1,4773 δολάρια ανά ευρώ, ενώ χθες σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών, αφού υποχώρησε κατά 1%.

Παρόλα το αργό κατέγραψε την πρώτη εβδομαδιαία ανοδο μετά από 15 ημέρες αφού ενισχύθηκε κατά 0,6%. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αργού έχει ενισχυθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά 65%.

Η υπογραφή της αντιπυραυλικής ασπίδας ΗΠΑ- Πολωνίας πυροδότησε αυτή την εβδομάδα ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην τροφοδοσία του πλανήτη με πετρέλαιο από της περιοχές της Ρωσίας και την Κασπίας, οδηγώντας σε ράλι ανόδου το αργό. Η αντιπυραυλική συμμαχία έχει στην πραγματικότητα αντιρωσικό στόχο και θα πυροδοτήσει ένα πόλεμο εξοπλισμού, επεσήμανε σχετικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Τα εμπορεύματα πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ανοδο σε διάστημα 33 ετών, καθώς η τιμή του αργού σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη μετά από 15 ημέρες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές των εμπορευμάτων και η ενίσχυση του δολαρίου, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της FED, Ben Bernanke. Επιπλέον, ο Ben Bernanke δήλωσε ότι σκοπό της FED είναι να ενισχυθεί η σταθερότητα του δολαρίου ώστε να αποφευχθούν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές, γεγονός που θα βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού το τρέχον εξάμηνο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |