Friday, August 22, 2008

Τράπεζες ΗΠΑ: Νέες διαγραφές ενεργητικού $ 6 δισ.

Τράπεζες ΗΠΑ: Νέες διαγραφές ενεργητικού $ 6 δισ.

Ακόμη ένα δύσκολο τρίμηνο προβλέπουν οι αναλυτές για τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, ένα τρίμηνο που αναμένεται να χαρακτηρισθεί από νέο «κύμα» διαγραφών, συνολικής αξίας που υπερβαίνει τα έξι δισ. δολάρια. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γράφτηκε χθες ο «επίλογος» για το πρώτο «θύμα» της πιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη, με την εξαγορά της γερμανικής τράπεζας ΙΚΒ από την αμερικανική Lone Star.


Ενα ακόμη δύσκολο τρίμηνο προβλέπουν οι αναλυτές για τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες.
Αναλυτές της Citigroup αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τις ζημίες τρίτου τριμήνου που αναμένεται να ανακοινώσει η Lehman Brothers ενώ υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη των Goldman Sachs και Morgan Stanley

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, οι τρεις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν στο τρίτο τρίμηνο νέες διαγραφές στοιχείων ενεργητικού, συνολικής αξίας 6,4 δισ. δολαρίων. Οι επιπρόσθετες διαγραφές για τη Lehman εκτιμώνται στα 2,9 δισ. δολάρια, στο 1,8 δισ. δολάρια για την Goldman Sachs και στο 1,7 δισ. δολάρια για τη Morgan Stanley. Οι προοπτικές για τη Lehman είναι περισσότερο δυσοίωνες, έπειτα από πληροφορίες για αποτυχία των συνομιλιών με την κινεζική CITIC Securities και την κρατική Korea Development Bank για την πώληση 50% του μετοχικού της κεφαλαίου προς τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Οι ζημίες λόγω της έκθεσης σε χρεόγραφα υψηλού ρίσκου στρέφουν τις επενδυτικές τράπεζες στην αναζήτηση κεφαλαίων, προσφέροντας επενδυτικές ευκαιρίες σε κρατικά επενδυτικά ταμεία. Η Τemasek Holdings, κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, εξετάζει την προοπτική μεγαλύτερων επενδύσεων σε τράπεζες της Δύσης.

Στην Ευρώπη

Η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Lone Star συμφώνησε να αγοράσει ό,τι έχει απομείνει από τη γερμανική τράπεζα χορήγησης δανείων ΙΚΒ, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο «θύμα» της Ευρώπης από τη διεθνή πιστωτική κρίση. Η KfW δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας, το ποσό εξαγοράς όμως υπολογίζεται κάτω από το στόχο 800 εκατ. ευρώ που είχε θέσει η γερμανική κυβέρνηση.

Η ΙΚΒ βρέθηκε πριν από ένα χρόνο στο χείλος της κατάρρευσης, λόγω επενδύσεων, ύψους 24 δισ. δολαρίων, σε αμερικανικά ενυπόθηκα δάνεια, αποτελώντας την πρώτη τράπεζα στην Ευρώπη που έπεσε «θύμα» της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Το κόστος διάσωσης της ΙΚΒ πλησίασε τα δέκα δισ. ευρώ, γι' αυτό και οι αρχές του Βερολίνου στράφηκαν στην αναζήτηση αγοραστή.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |